Liczba wyników: 2780
Wraz ze zmianą pory roku powinniśmy zmienić sposób odżywiania. Jesienna dieta powinna być bogata w witaminy i węglowodany. Odpowiednio skomponowane menu wzmocni odporność organizmu oraz dostarczy energii potrzebnej do sprawnego funkcjonowania w chłodne i ponure dni.
Kwas hialuronowy wiąże i magazynuje wodę w tkankach. Jego ilość zmniejsza się w miarę upływu czasu, co jest jedną z przyczyn powstawania zmarszczek. Można go jednak uzupełnić. Innym pomocnikiem kobiet i mężczyzn może być botox, czyli toksyna botulinowa.
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.
W trakcie doby najwięcej zawałów serca występuje pomiędzy godziną 6 rano a 12 w południe. Najmniej zgonów występuje w niedzielę, zaś poniedziałek jest dniem o najwyższej śmiertelności w ciągu całego tygodnia. Co robić, by nasze serce pracowało jak najdłużej?
AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) jest zespołem nabytego niedoboru odporności, stanowi końcową fazę zakażenia wirusem HIV. Układ immunologiczny chorego staje się dysfunkcjonalny, pacjent zapada na różne choroby, m. in. na nowotwory, grzybice, zapalenie płuc, schorzenia te często doprowadzają do śmierci. Wbrew powszechnemu przekonaniu, osoby starsze ponoszą takie samo ryzyko zakażenia HIV jak ludzie młodzi.
Badania pokazują, że u osób starszych, które wybrały pełnoziarniste posiłki, stwierdzono niższą śmiertelność z powodu chorób układu krążenia, niż u tych, którzy nie jedzą ziaren. Seniorzy, którzy jedzą pełnoziarniste posiłki są w grupie mniejszego ryzyka wystąpienia cukrzycy, czy chorób serca.
Choć siwe włosy kojarzone są zazwyczaj z dostojeństwem i mądrością życiową ich pojawienie się rzadko bywa witane z radością. Poza wszystkim są bowiem objawem starzenia, a to już niekoniecznie musi cieszyć. Czy jednak jesteśmy skazani na „szron na głowie”? Czy siwienie włosów można powstrzymać?
AMD, czyli związanie z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej to jedna z najczęstszych przyczyn utraty wzroku. Szczuje się, że na ciężką odmianę tej choroby zapada w Polsce rocznie około 20 tys. osób. Szansą na długie cieszenie się dobrym wzrokiem może być zmiana diety.
Choć wolelibyśmy wyrugować stres z naszych doświadczeń, stanowi on nieodłączny element życia każdej jednostki. Definiuje się go najczęściej (istnieje bowiem wiele określeń opracowanych przez naukowców) jako dynamiczną relację adaptacyjną między możliwościami danego człowieka a wymogami sytuacji (określona jest tu jako stresor), w której zachwiana zostaje równowaga.
Niedokrwistość czyli anemia diagnozowana jest w przypadku stwierdzenia niższych niż wskazuje norma wartości hemoglobiny i erytrocytów oraz objawów, jakie im towarzyszą. Wyróżnia się niemal 100 odmiennych typów niedokrwistości. W związku ze zróżnicowanymi przyczynami wystąpienia choroby, dzieli się ją jednak na trzy główne grupy: niedokrwistość pokrwotoczna (spowodowana utratą krwi), niedokrwistość wynikająca ze zmniejszonego wytwarzania krwinek czerwonych i zaburzeń wytwarzania hemoglobiny, niedokrwistość spowodowana skróconym czasem życia czerwonych krwinek.