Liczba wyników: 4284
Niedożywienie i wyniszczenie organizmu szczególnie zagrażają osobom chorym na nowotwory. U niedożywionych pacjentów gorzej goją się rany, częściej rozwijają się zakażenia i powikłania, wydłuża się czas jego pobytu w szpitalu i znacząco rosną koszty jego leczenia. Dlatego lekarze opracowali standardy żywienia pacjentów onkologicznych.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), dorośli powinni spożywać mniej niż 2000 mg sodu lub 5 g (1 łyżeczkę) soli oraz co najmniej 3.510 mg potasu na dobę. Osoby ze zwiększonym poziomem sodu i niskim poziomem potasu są narażone na podwyższone ciśnienie krwi, co może prowadzić do chorób serca i udaru mózgu.
Ruszyła kolejna, szósta edycja kampanii edukacyjnej „Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy” pod patronatem Polskiego Towarzystwa Endokrynologicznego oraz Polskiego Towarzystwa Tyreologicznego. W tym roku tematem przewodnim obchodów w Polsce jest „Niedoczynność tarczycy – zdemaskuj przyczyny i objawy”. Organizatorzy kampanii przypominają, że poziom wiedzy polskiego społeczeństwa na temat zaburzeń funkcjonowania tarczycy jest wciąż bardzo niski. Pozytywną zmianą są szersze możliwości diagnozowania i leczenia schorzeń tarczycy przez lekarzy POZ.
Jak żyć, aby cieszyć się dobrym zdrowiem w starszym wieku? Istnieje wiele nieskomplikowanych sposobów na długie i wolne od chorób życie. Pięć z nich zdradza prof. Shlomo Noy, specjalista w dziedzinie geriatrii.
Polska Koalicja Pacjentów Onkologicznych już po raz czwarty zainicjowała publiczną debatę, dotyczącą sytuacji pacjenta onkologicznego w systemie ochrony zdrowia. Tym razem stawia ważne pytanie, czy pacjent może mieć zaufanie do opieki onkologicznej w Polsce?
Rano to najlepszy czas, aby jeść coś słodkiego, bo wtedy metabolizm jest intensywniejszy i mamy przed sobą jeszcze wiele godzin aktywności, co pozwoli na zużycie tych kalorii, pisze telegraph.co.uk. Warto zatem sięgnąć po coś słodkiego właśnie w ramach śniadania.
Wywóz z Polski niektórych rodzajów leków będzie ograniczony - prezydent Bronisław Komorowski podpisał nowelizację Prawa farmaceutycznego. Nowelizacja ma ograniczyć zjawisko wywozu leków, wyrobów medycznych oraz środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego z Polski do innych krajów Unii Europejskiej.
96-letnia Leonilda Tomasinelli otworzyła pierwszy lokal typu «home restaurant» w Genui. Starsza pani postanowiła ocalić specjalności regionalnej domowej kuchni.
Niemal 70 procent uczestników pali w dwa lata po diagnozie, a 57 procent pali cztery lata po wykryciu nowotworu.
Miłośników aktywnego trybu życia oraz uprawiania różnych sportów przybywa w Polsce z roku na rok. Widać to zwłaszcza na wiosnę, kiedy po zimowej przerwie ludzie chcą zrzucić dodatkowe kilogramy, nacieszyć się słońcem lub spędzić aktywnie czas z przyjaciółmi na świeżym powietrzu. Jendka ie każdy sposób uprawiania ćwiczeń ruchowych jest korzystny dla naszego organizmu.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami