Liczba wyników: 3720
Siedzenie przez dłuższy czas w ciągu dnia jest związane z wcześniejszą śmiertelnością u kobiet.
To święto z kategorii nietypowych – 16 stycznia przypada „Dzień Pikantnych Potraw”. To dobra okazja, aby bliżej przyjrzeć się naszym upodobaniom smakowym, zwłaszcza jeśli lubimy jeść „na ostro”. O tym, jakie konsekwencje dla naszego zdrowia płyną ze spożywania ostrych przypraw opowiada Agnieszka Piskała specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
W ramach ogólnopolskiej kampanii „Ciśnienie na życie”, która ma na celu przekonanie Polaków do dbania o swoje zdrowie, w sześciu polskich miastach przebadano łącznie prawie 45. tys. osób. W Warszawie, Krakowie, Gdańsku, Poznaniu, Lublinie i Łodzi przez cały grudzień i pierwszy tydzień stycznia nowego roku można było bezpłatnie poddać się badaniu ciśnienia tętniczego krwi i poznać wiek swojego serca.
Od poziomu metabolizmu zależy m. in. nasza waga i samopoczucie. Na procesy przemian energetycznych mają wpływ liczne czynniki, m. in. aktywność fizyczna i rodzaj stosowanej diety. Jeśli chodzi o tę ostatnią, poniżej prezentujemy sześć produktów, które pomogą usprawnić metabolizm.
Sok z buraków ma ważne kulinarne zastosowania. Zimą szczególnie. Ale to nie wszystko. Okazuje się, że może pomóc zapobiec rozmaitym dolegliwościom i wspomóc działanie układu trawiennego.
Popularny w rodzimej kuchni czosnek ma wiele prozdrowotnych zalet. Przede wszystkim jest polecany ze względu właściwości wspomagające ochronę przed chorobami i szybsze wyleczenie się z przeziębienia. Okazuje się, że warzywo może być skuteczne w zapobieganiu różnych rodzajów nowotworu.
Choć powszechnie wiadomo, iż siedzący tryb życia to najprostszy sposób na przyspieszenie procesu starzenia się i ułatwienie rozwoju wielu chorób, w tym raka, ciągle nie chcemy ćwiczyć.
Naukowcy wskazują, że kobiety z historią chorób serca cechują się o 30 procent wyższym ryzykiem zachorowania na demencję.
Kobiety, które stosują dietę bogatą w przeciwutleniacze, mogą mieć niższe ryzyko zaćmy w starszym wieku.
Wystarczy jeść wolniej, to może znacznie ograniczyć ilość spożywanego posiłku.