Liczba wyników: 3337
Okres jesienno-zimowy wiąże się z krótszymi dniami, mniej przychylną aurą, określonymi modyfikacjami codziennej rutyny spowodowanymi niesprzyjającą pogodą. To wszystko sprawia, że opisywany sezon wiąże się z osłabieniem nastroju. Różni eksperci radzą, jak sobie poradzić z depresyjnym samopoczuciem.
Utrata na wadze może pomóc ludziom z nadmiarem kilogramów lepiej sypiać.
Nowe badania sugerują, że starsze kobiety, które regularnie piją zieloną herbatę, mogą obniżyć ryzyko raka jelita grubego, żołądka i gardła.
Jesienią nie powinniśmy rezygnować ze świeżych warzyw i owoców, będących źródłem naturalnych witamin wzmacniających odporność organizmu. Warto sięgać zwłaszcza po produkty z krajowych upraw i własnego ogrodu.
Zmiana czasu na zimowy powoduje, że dzień staje się coraz krótszy. Zaczyna brakować promieni słonecznych i ciepła. Przez kilka miesięcy otacza nas szarość. Pojawia się senność, znużenie i apatia. Jak sobie radzić ze skutkami nadejścia jesieni?
Międzynarodowy Instytut Przeciwstarzeniowy (International Institute for Anti-Ageing, IIAA) popularyzuje zdrowy sposób odżywiania się i ostrzega, że współczesne menu często prowadzi do niedoborów witaminowo-mineralnych, które zagrażają zdrowiu fizycznemu i psychicznemu, a także przyspieszają starzenie się.
Jesienna aura nie sprzyja optymistycznemu myśleniu, niedostatek słońca, a w konsekwencji również witaminy D, powoduje spadek energii. Natomiast deszcze i chłodne dni sprzyjają przeziębieniom. Najbliższe miesiące nie będą dla nas łatwe. Nadeszła więc pora, by aktywnie zadbać o siebie i swoje zdrowie.
Działający natychmiast kwas hialuronowy i mniej znany, ale dający długotrwałe efekty kwas polimlekowy – oba wypełniacze wykorzystywane są w nieco inny sposób, ale każdy z nich jest skuteczny. Który w takim razie wybrać w walce o młodą skórę?
Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i soli mineralnych. W kuchni można wykorzystać zarówno miąższ, jak i pestki. Jesień to okres zbioru dyń i robienia z nich przetworów.
Otyłość czyni walkę z rakiem trudniejszą, niezależnie od stosowanej diety, twierdzą naukowcy.