Liczba wyników: 3685
Eksperci mówią, że powinno się spożywać więcej wielonienasyconych tłuszczów i mniej tłuszczów nasyconych, ale nowe badania wykazały, że wybór tłuszczów ma niewielki wpływ na ryzyko chorób serca.
W ciągu dnia nasz mózg gromadzi różne „śmieci", których następnie pozbywamy się dzięki nocnemu odpoczynkowi. Brak snu nie tylko powoduje stres, ale i może sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera oraz Parkinsona.
Na drugi czwartek marca przypada Światowy Dzień Nerek. To dobra okazja, by dowiedzieć się czegoś na temat ich funkcjonowania i chorób.
Amerykańscy naukowcy opracowali badanie krwi, które pomoże przewidzieć z dokładnością do 90 proc. rozwój choroby Alzheimera w okresie trzech lat.
Taka sama długość palca wskazującego i serdecznego związana jest z wyższym ryzykiem wystąpienia ciężkiej choroby zwyrodnieniowej stawów kolanowych.
Jak pokazują statystyki, coraz więcej Polek i Polaków choruje na niewydolność żył powierzchownych. Współczesna medycyna dysponuje jednak skutecznymi metodami leczenia żylaków. Również takimi, które nie wymagają hospitalizacji i umożliwiają szybki powrót do aktywności niemal od razu po zabiegu.
W diecie osoby dorosłej od 20 do 35 proc. przyjmowanych codziennie kalorii powinno pochodzić z tłuszczów. W diecie o dziennej wartości energetycznej 2000 kcal wspomniany odsetek przekłada się na minimum 44 gramów i maksimum 78 gramów tłuszczu.
W porównaniu do dzieci młodszych ojców, latorośle starszych mężczyzn są znacznie bardziej narażone na szereg zaburzeń psychicznych, wynika z badań opublikowanych w czasopiśmie JAMA Psychiatry.
Dieta bogata w kalorie i węglowodany może spowolnić postęp zwyrodnieniowej choroby śmiertelnej Lou Gehriga.
Obywatele Unii Europejskiej muszą przygotować się na podniesienie swoich kwalifikacji cyfrowych. Wymusza to na nich rozwój Internetu, który powoli przenika wszystkie dziedziny życia stwarzając nowe zawody i modyfikując stare. Według szacunków Komisji Europejskiej do 2020 r. aż 90 proc. miejsc pracy będzie wymagało e-umiejętności.