Liczba wyników: 3049
Eksperci i specjaliści ds. żywienia przekonują często o prozdrowotnych właściwościach błonnika. Niestety nierzadko również wszyscy zainteresowani nie dostają wystarczającej porcji informacji, kto i kiedy powinien stosować go w swojej diecie.
W dniach 25-31 maja 2011 r. trwać będzie Europejski Tydzień Walki z Rakiem, zapoczątkowany w roku 1989, pod przewodnictwem Europejskiej Ligi Walki z Rakiem we współpracy z Europejskim Stowarzyszeniem na Rzecz Walki z Rakiem (European Partnership for Action Against Cancer 2011-2013). Polska aktywnie włącza się w idee promowane przez Stowarzyszenie. Tematem przewodnim kampanii w roku 2011 jest Zdrowy Styl Życia.
Prawie 90% dorosłych Polaków w ciągu dwóch ostatnich lat nie miało zleconego badania tarczycy. Międzynarodowa kampania Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy zorganizowana w dniach 23-29 maja br. pod patronatem Ministra Zdowia ma pomóc w poprawie sytuacji.
Diety niskotłuszczowe od wielu lat są polecane przez lekarzy jako obrona przed wieloma chorobami, m. in. przed rakiem piersi, chorobami serca i osteoporozą. Z wyników badań opublikowanych przez Amerykańską Izbę Lekarską wynika jednak, że dieta nie ma większego wpływu na ryzyko wystąpienia tych chorób – zwłaszcza u kobiet po 50 roku życia.
Żurawina pomaga leczyć problemy z pęcherzem, odkaża gardło oraz jamę ustną, przyspiesza neutralizację trucizn w organizmie, zawiera silne antyoksydanty, jest źródłem wielu witamin i minerałów.
23 maja rozpoczyna się trzecia edycja kampanii Tydzień Walki z Chorobami Tarczycy. W ramach kampanii w pięciu miastach Polski - Łodzi, Katowicach, Krakowie, Warszawie i Wrocławiu - odbędą się bezpłatne badania tarczycy. Zbadać będzie się mogło 800 osób dorosłych.
Niektóre elementy naszego menu odznaczają się wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, stąd liczne diety i rekomendacje co do posiłków, które mają zapobiegać rozmaitym dolegliwościom. Okazuje się, że pewne przyprawy pozytywnie ooddziałują na zdrowie mózgu i kondycję umysłową.
W ciepłe dni chętnie sięgamy po orzeźwiające napoje. Uważajmy jednak na to, co pijemy. Kolorowe, gazowane napoje pełne cukru, a także popularne napoje energetyczne niszą zęby. Zębom szkodzi zawarty w napojach cukier, kwas oraz barwniki. Szczególnie narażone na negatywny wpływ napojów są dzieci.
Już łyżeczka czarnego ryżu - odmiany azjatyckiej - zawiera więcej związków prozdrowotnych niż ekwiwalent tzw. „super jedzenia" (superfoods).
26 kwietnia 1986 roku miała miejsce największa katastrofa w historii elektrowni jądrowych. Nastąpił wybuch z reaktora jądrowego kompleksu w Czarnobylu, w wyniku którego zginęło 30 osób, 200 zachorowało na chorobę popromienną, a około 600 tysięcy zostało narażonych na podwyższoną dawkę promieniowani, które mogła skutkować rozwojem chorób nowotworowych. Z okazji rocznicy tego zdarzenia zorganizowano międzynarodową konferencję dotyczącą wyzwań spowodowanych opisywaną katastrofą.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami