Liczba wyników: 2762
Nikomu nie trzeba tłumaczyć jak ważny dla organizmu człowieka jest wapń. Reguluje on np. równowagę elektrolitową, stanowi ważny składnik tkanki kostnej oraz zapewnia właściwe działanie mięśni. Odpowiednich ilości wapnia i witaminy D3 trzeba dostarczać w każdym wieku. Szczególnie powinny dbać o to panie w trakcie i po menopauzie.
Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia się silnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne - mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii.
Prawidłowa opieka medyczna wymaga stałego podnoszenia jakości świadczonych usług, popartego rosnącymi możliwościami w zakresie diagnostyki i zaopatrzenia medycznego pacjentów. Dostęp szpitali do nowoczesnej aparatury medycznej o najwyższym standardzie ułatwiają programy finansowania inwestycji.
Nie można czuć się najlepiej, kiedy lekarz stwierdzi u nas zespół przewlekłego zmęczenia. I zamiast martwić się, czy nie trawi nas jakaś bardzo groźna choroba, warto ustalić czy "sprawcą" zamieszania nie jest koenzym Q10, a właściwie jego niedobór.
Według starej zasady „śniadanie powinno być królewskie, obiad książęcy, a kolacja żebracza”. Pierwszy posiłek w ciągu dnia stanowi bazę dla naszego prawidłowego funkcjonowania i chroni nas przed atakami głodu, zaspokajanymi najczęściej czymś słodkim.
Fascynacja aloesem towarzyszy ludzkości od tysięcy lat, a niezwykłe właściwości tej unikalnej rośliny znajdują kolejne, różnorodne zastosowania. Już przed wiekami odkryto, że sok z aloesu działa regenerująco oraz uodparniająco na organizm.
Podczas minionego weekendu w Białym Miasteczku pod hasłem „Serce za serce” przez dwa dni pielęgniarki prowadziły darmowe diagnostyczne badania profilaktyczne. Przebadano 2427 osób w wieku od 14 do blisko 80 lat. Kolejki ustawiały się przede wszystkim do EKG (236 badań) i USG (145 badań).
Stopa cukrzycowa to bardzo poważne powikłanie cukrzycy, które w ponad 50% przypadków kończy się amputacją, skazując chorego na inwalidztwo. Jest to nie tylko tragedia osobista chorego ale również poważny problem społeczny.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.
Udokumentowane badania a także obserwacje kliniczne przeprowadzane w Polsce i na świecie potwierdzają skuteczność stosowania światła spolaryzowanego w leczeniu trudno gojących się ran żylakowych podudzi a także charakterystycznych dla cukrzycy.