Liczba wyników: 11969
Sprawdzono wpływ suplementacji żelazem na atrofię mięśni szkieletowych u pacjentów z nowotworem i cierpiących na inne choroby wyniszczające. Odkrycia rzucają światło na mechanizmy wyniszczające u ludzi z zaawansowanym stadium raka, u których skrajny zanik mięśni szkieletowych, zwany ogólnie kacheksją, sięga 80 proc.
Wolontariat w późnym wieku ma związek z lepszymi funkcjami poznawczymi - w szczególności lepszą funkcją wykonawczą i pamięcią epizodyczną.
Przez ponad dwie dekady regularnie badano spożywanie różnych produktów, zwracając szczególną uwagę na nieodżywcze substancje słodzące powszechnie występujące w sztucznych słodzikach. Jak się okazało, długotrwałe spożywanie aspartamu, sacharyny i napojów dietetycznych było powiązane ze zwiększonymi ilościami tłuszczu w jamie brzusznej i w mięśniach.
Żadna ilość zanieczyszczeń w powietrzu nie jest dobra dla mózgu, ale pożary lasów i emisje substancji pochodzących z rolnictwa mogą stanowić szczególnie toksyczne zagrożenie dla zdrowia poznawczego, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na bezsenność. Nieprzespane noce zaś wiążą się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą i niektórymi nowotworami. Uważa się, że wieczorne spożywanie alkoholu, kofeiny i nikotyny zaburza sen, dokładniej sprawdzono, na ile czynniki te są za to odpowiedzialne.
Procent tkanki tłuszczowej jest znacznie bardziej wiarygodnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia jednostki i ryzyka kardiometabolicznego niż wskaźnik BMI, mówią eksperci z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Według nich pomiar tkanki tłuszczowej powinien być standardem w zakresie oceny zdrowia metabolicznego.
Najlepsze tętno do spalania tłuszczu jest różne u różnych i często nie odpowiada "strefie spalania tłuszczu" na komercyjnych maszynach do ćwiczeń, mówią eksperci z Icahn School of Medicine w Mount Sinai.
Diety roślinne stają się coraz bardziej popularne w wielu częściach świata, jednak korzyści zdrowotne wynikające z tego sposobu odżywiania się mogą zależeć od tego, jakie konkretnie produkty znajdują się w jadłospisie.
Zidentyfikowano szlaki nerwowe w mózgu, które wpływają na zachowania termoregulacyjne. Za pomocą takich zachowań z kolei wszystkie zwierzęta, także ludzie, regulują temperaturę ciała w odpowiedzi na zmiany w środowisku. Okazuje się, że ważnym elementem całego procesu są emocje.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.