Liczba wyników: 3270
W toku nowych badań przeprowadzonych w Hiszpanii ustalono, że jedzenie w fast foodach zwiększa ryzyko zapadnięcia na depresję. Odkrycia zaprezentowane w czasopiśmie Public Health Nutrition wskazują na korelację między depresją a fast foodowym jedzeniem, jak hamburgery, pizze czy hot dogi, a także wypiekami przemysłowymi, np. rogalikami czy pączkami. Konkretnie, osoby żywiące się jedzeniem typu fast food i wypiekami przemysłowymi są o 51% bardziej zagrożone zapadnięciem na depresję niż osoby stroniące od takich produktów.
Osoby starsze o najwyższym stężeniu we krwi kwasów tłuszczowych omega-3, były o 30% mniej narażone na rozwój nieregularnego bicia serca w porównaniu do rówieśników z najniższym poziomem opisywanych związków we krwi.
Nowe badania opublikowane w magazynie BMC Public Health dowodzą, że ryzyko wystąpienia depresji jest prawie 80% wyższe dla osób mieszkających samotnie w porównaniu do osób żyjących w jakiejkolwiek grupy społecznej lub rodzinie.
Rekomendacja dietetyków co do jedzenia pięciu porcji warzyw i owoców dziennie jest już powszechnie znana. Ale sama wiedza to zaledwie pierwszy krok do zmiany nawyków żywieniowych, trzeba je jeszcze wprowadzić w życie.
Kwas acetylosalicylowy (znajdujący się m. in. w aspirynie i polopirynie) może chronić przed niektórymi nowotworami, a nawet zahamować rozprzestrzenianie się guzów.
Duże pieniądze czy pozostawanie w związku wcale nie muszą dać zadowolenia z życia. Badania wykazały, że wspomniane rzeczy wcale nie przyczyniają się poczucia szczęścia, w istocie taka ocena własnego życia ma więcej wspólnego z innymi czynnikami.
Osoby, którzy nie mogą spokojnym snem, wykazują inne reakcje na stres niż ci, którzy mają okazję porządnie się wyspać. Zwiększone odczuwanie stresu podwyższa ryzyko rozmaitych chorób.
Botoks zyskał sławę dzięki właściwości wygładzenia zmarszczek, ale może pełnić także inną rolę: okazuje się, że osłabia objawy zespołu nadreaktywnego pęcherza.
Naukowcy z Danii, Irlandii i Szwecji odkryli, że gimnastyka może zmienić kwas dezoksyrybonukleinowy (DNA) w zaledwie kilka minut. Podczas gdy podstawowy kod genetyczny pozostaje niezmieniony, molekuły DNA w komórkach mięśni podlegają zmianom chemicznym i strukturalnym w bardzo szczególny sposób. Zyskują lub tracą znaczniki grup metylowych w konkretnych i znanych już sekwencjach DNA.
Czerniaki skóry należą do nowotworów złośliwych o największej dynamice wzrostu liczby zachorowań. Wśród Polaków zapadalność na ten nowotwór podwaja się co dziesięć lat. Polska ma też największy w Europie wskaźnik liczby zgonów w stosunku do liczby zachorowań. Mimo że czerniak jest nowotworem, który można wykryć w początkowym etapie rozwoju, wiele osób zgłasza się do lekarza gdy choroba jest już w zaawansowanym stadium.