Liczba wyników: 5596
Powstała z ziaren prosa kasza jaglana, nazywana przez niektórych „królową kasz” jest jedną z najzdrowszych, ze względu na swoje drogocenne składniki odżywcze. Pomimo jej kilkusetletnich korzeni przez wielu nadal jest niedoceniania. Bogactwo zawartych składników w kaszy sprawia, że pozytywnie wpływa na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Co więcej można z niej przyrządzić wiele ciekawych i smacznych dań. Dlaczego warto więc spożywać kaszę jaglaną? Przed jakimi chorobami może nas uchronić?
Dzięki odpowiedniemu jedzeniu i ćwiczeniom może zmniejszyć obciążenie serca z powodu nadciśnienia. Antynadciśnieniowa dieta obejmuje ograniczenie alkoholu, soli i cukru, a także dodanie do posiłków dużej ilości warzyw i owoców.
Serwuj sobie truskawkowy deser, jak często się da. Właściwie są one tak smaczne, że niewielu ludzi trzeba zachęcać do sięgnięcia po nie, w każdym razie oto kolejny powód do ich jedzenia - pomagają zadbać o zdrowie serca.
Wakacje to czas odpoczynku, wyjazdów i relaksu. Bez względu na to czy preferujemy aktywne formy spędzania wolnego czasu czy też relaksacyjny wypoczynek, powinniśmy szczególnie zadbać o oczy, które w większym stopniu narażone na promieniowanie słoneczne, wiatr, piasek i pył oraz słoną lub chlorowaną wodę.
Przeziębienie jest wywoływane przez wirusy, ale jeśli doświadczasz stresu, szczególnie, gdy zmagasz sie z nim od jakiegoś czasu, o wiele łatwiej rozwija się u ciebie ta choroba.
W Polsce marnuje się blisko 9 mln ton żywności, w tym 2 miliony ton pochodzi tylko z gospodarstw domowych. Często nie zauważamy, jak dużo jedzenia wyrzucamy na co dzień, ponieważ straciło termin ważności lub zepsuło się z powodu nieodpowiednich warunków przechowywania. Jak, zmieniając drobne nawyki i przyzwyczajenia w domu, możemy wpłynąć na zmniejszenie ilości wyrzucanego jedzenia?
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników?
W starszym wieku następuje utrata tkanki mięśniowej, co oznacza i osłabienie, i wieksze ryzyko upadków. Taką sytuację dodatkowo pogarsza nadmiar alkoholu. A dotyczy to zwłaszcza kobiet.
Pełnoziarniste pieczywo jest polecane jako zawierającie więcej błonnika i zdrowsze niż biały chleb czy bułki. Okazuje się jednak, że nie każdy musi sięgać po ten produkt, niektórzy zupełnie dobrze reagują na jego białą wersję. Naturalne bakterie występujące w jelicie są przyczyną, dla której ludzie reagują inaczej na pieczywo różnego rodzaju.
Szybkie tempo wspołczesnego życia sprawia, że wielu ludzi ma kłopoty z dobrym odpoczynkiem. Niedosypiają w ciągu tygodnia i starają się nadrobić te zaległości w weekend. Okazuje się jednak, że takie postępowanie wcale nie pomaga zadbać o zdrowie, a wręcz może się wiązać z wyższym ryzykiem chorób serca.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami