Liczba wyników: 12816
Chodzenie przez co najmniej 40 minut kilka razy w tygodniu w średnim lub szybkim tempie przekłada się na niemal 25-procentowe osłabienie ryzyka niewydolności serca wśród kobiet po menopauzie. Taki ochronny efekt wydawał się być niezależny od masy ciała kobiety, czy innych aktywności.
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Osoby, które doznały jakiegokolwiek urazu głowy podczas 30-letniego okresu badań, miały dwa razy wyższy wskaźnik śmiertelności w tym czasie niż ludzie, którzy nie doświadczyli żadnego urazu głowy. Śmiertelność wśród osób z umiarkowanymi lub ciężkimi urazami głowy była prawie trzykrotnie wyższa.
Nowe badania sugerują, że szafran wykazuje istotne działanie chemoprewencyjne przeciwko rakowi wątroby.
Dosładzane cukrem napoje mogą sprzyjać nowotworowi jelita grubego i okrężnicy.
Aby poprawić motywację do ćwiczeń, trzeba ograniczyć czas jedzenia posiłków.
Zaburzenia odżywiania są zwykle kojarzone z osobami młodymi. Coraz więcej dowodów wskazuje jednak, że problemy te mogą wystąpić w dowolnym momencie życia, szczególnie u kobiet, także w wieku średnim. Odkryto, że niezadowolenie z ciała jest główną przyczyną zaburzeń odżywiania, szczególnie w okresie okołomenopauzalnym.
Krew młodszych ludzi ma działanie odmładzające, gdy jest wtłaczana do starszych organizmów: starzejące się serca biją mocniej, mięśnie stają się silniejsze, a myślenie zyskuje na ostrości.
Wskaźnik demencji jest wyższy u osób starszych po rozpoczęciu hemodializy. Co więcej, demencja u pacjentów dializowanych przekłada się na wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci.
Zwierzęta, którym podawano rilmenidynę, obecnie stosowaną w leczeniu nadciśnienia tętniczego, żyły dłużej i miały lepsze wskaźniki zdrowia, podobnie jak w sytuacji ograniczania kalorii.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami