Liczba wyników: 2762
Dotychczas wiadomo było, że uszkodzenie genu MML ma związek z dziecięcą białaczką, ostatnie badania dowiodły, iż gen ten jest niezwykle istotny również dla zdrowia dorosłych.
U większości osób już po 30 roku życia, a u niektórych nawet wcześniej w określonych miejscach na twarzy zaczynają pojawiać się zmarszczki i tzw. kurze łapki.
Receptory, które wykrywają glukozę oraz kontrolują jej metabolizm znajdą się nie tylko na języku, ale również w jelitach. Odkrycie to może przyczynić się do opracowania nowych metod leczenia otyłości i cukrzycy II typu.
Żyjemy coraz dłużej, jednak aby w pełni cieszyć się życiem powinniśmy zdawać sobie sprawę z procesów, które wraz z upływem czasu zachodzą w organizmie.
Kiedy kobieta wchodzi w okres menopauzalny, oznacza to dla jej organizmu cykl ważnych zmian. Można powiedzieć, że jej kobiecość definiuje się na nowo, bo przemianie podlega zarówno jej fizyczność, jak i psychika. Większość kobiet obawia się wejścia w wiek dojrzały ze względu na towarzyszącą mu nową sytuację życiową: przejście na emeryturę, opuszczenie domu przez dzieci (tzw. syndrom pustego gniazda), zmiany w postrzeganiu siebie związane ze starzeniem ciała, subiektywną utratę atrakcyjności. Menopauza nie musi się jednak kojarzyć z bólem, nieprzyjemnymi dolegliwościami i depresją. Istnieją skuteczne metody, które pozwolą się cieszyć zdrowiem i dobrym samopoczuciem.
Telefon wykorzystujący przewodnictwo kostne przeznaczony jest przede wszystkim dla osób dotkniętych niedosłuchem przewodzeniowym i noszących aparaty słuchowe.
Ciało człowieka składa się w 70 procentach z wody a mięśnie aż w 80 procentach? Woda to nieocenione źródło życia i zdrowia. Jest konieczna do wszelkiej produkcji energii w organizmie, wypłukuje niepotrzebne i szkodliwe dla organizmu związki.
Mięso ryb to niezwykle cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz mikroelementów. Do najważniejszych z nich należą witaminy z grupy B, A, K, D, E oraz selen potas, magnez, żelazo.
Mąkę kukurydzianą otrzymuje się z przemiału kukurydzy. Charakteryzuje się ona szerokim zastosowaniem w żywieniu, szczególnie w diecie bezglutenowej.
Wykorzystywanie tego co daje nam natura w medycynie i przemyśle kosmetycznym jest coraz powszechniejsze. Jedną z takich, naturalnych substancji o niezwykle szerokim zastosowaniu jest miód.