Liczba wyników: 5445
Naukowcy z University of Southampton sądzą, że odkryli, w jaki sposób można skutecznie powstrzymywać rozwój choroby Alzheimera. Trzeba blokować jeden z receptorów w mózgu.
Jeśli producenci zmniejszą ilość cukru w napojach, może znacznie obniżyć częstość występowania nadwagi, otyłości i cukrzycy typu 2.
Robienie zakupów spożywczych, gotowanie i mycie naczyń to statystycznie najczęściej wykonywane przez Polaków obowiązki domowe. Badania wykazały także, że na szczycie rankingu najbardziej uporczywych prac w domu znajduje się prasowanie, które wyprzedza sprzątanie łazienki i mycie naczyń. W tej kwestii kobiety i mężczyźni są zgodni.
Panie częściej zmagają się z depresją i niepokojem, a to m. in. dlatego, że mniej zarabiają, mówią badacze.
Warto dodawać jaja do sałatek. I nie, nie chodzi jedynie o walory smakowe czy estetyczne, ale o fakt, że dzięki takiemu dodatkowi można przyswoić więcej składników odżywczych z sałatki.
Niskie temperatury i krótkie zimowe dni nie sprzyjają naszej odporności i dobremu samopoczuciu. W tym czasie odporność słabnie i zwiększa się prawdopodobieństwo "złapania" infekcji. Jak radzić sobie, aby wzmocnić organizm w tym trudnym dla niego czasie? Jednym ze sposobów jest zmiana nawyków żywieniowych. Co jeść, aby zwiększyć odporność?
Warzywa krzyżowe, czyli na przykład kapusta i brokuły, stanowią potężną pomoc w walce z rakiem. Dzięki zawartości sulforafanu chronią przed różnymi formami nowotworu.
Brzmi to paradokslanie, ale produkty określane jako „zdrowa żywność" mogą sprzyjać nadwadze.
Wysokie dawki witaminy D mogą pomóc w regulacji nadaktywnej odpowiedzi immunologicznej u ludzi ze stwardnieniem rozsianym (multiple sclerosis, MS).
Popularna na Zachodzie dieta pełna cukru może sprzyjać nowotworowi piersi.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami