Liczba wyników: 5274
Przebarwienia na skórze to bardzo częsty kłopot, wbrew pozorom spotykany nie tylko po lecie. Wiele osób przez cały rok boryka się z melasmą naskórkową, piegami czy tak zwanymi „plamami starczymi”.
W starszym wieku mamy mniej siły i łatwiej o upadek. Wszystko dlatego, że zmniejsza się masa mięśniowa, a to z kolei z tego powodu, że duże obszary tkanki mięśni tracą właściwe połączenie z układem nerwowym. Być może, poprzez odpowiednie ćwiczenia, da się tego uniknąć.
Rezonans magnetyczny i tomografia komputerowa, to dwa badania diagnostyczne zaliczane do badań obrazowych. Dzięki nim lekarz może zobaczyć zmiany chorobowe na ekranie komputera. Oba badania są bezbolesne, oba wymagają użycia specjalistycznego sprzętu. Rezonans i tomografia kojarzone są często z wykrywaniem nowotworów i urazów neurologicznych, ale ich możliwości diagnostyczne są znacznie szersze.
Dlaczego ludzie nieustannie siedzą „z nosami w telefonach"? To może być uzależnienie, ale specyficzne... Tak chętnie i nadmiernie korzystamy ze smartfonów, bo potrzebujemy kontaktu z innymi ludźmi.
Wskaźnikiem niepokoju kobiet w średnim wieku obwód talii może być istotnym wskaźnikiem niepokoju u kobiet w średnim wieku.
Jabłka mogą przeciwdziałać wypadaniu włosów u pacjentów, którzy muszą przejść chemioterapię, mówią badacze z Università degli Studi di Napoli Federico II.
Wśród wielu osób panuje przekonanie, że mróz zabija wirusy. Łagodne zimy to według nich powód licznych zachorowań na przeziębienie lub grypę. A jest wręcz odwrotnie! Wirusy preferują niższe temperatury – to właśnie wysokich nie lubią. Skąd się wziął ten mit? Jak chronić się przed wirusami? Jakie metody leczenia stosować?
Jakość twojego snu przekłada się nie tylko na poziom energii w kolejnym dniu - ma wpływ również na to, jak silny ogarnia cię lęk.
Wyciąg z żonkili ma właściwości rakotwórcze. Badacze określili mechanizm molekularny, dzięki któremu ekstrakt może powodować śmierć komórek rakowych.
Zasady zdrowego odżywiania od wielu lat pozostają niezmienne, jednak dietetyka nie lubi zastoju. Właśnie dlatego co roku pojawiają się nowe trendy żywieniowe. Co w tym roku będzie królować w naszych jadłospisach?