Liczba wyników: 9156
Histerektomia (zabieg usunięcia macicy) podwaja ryzyko uporczywych uderzeń gorąca i nocnych potów, nawet jeśli zachowane zostają jajniki.
Zarówno niedowaga, jak i nadwaga mogą wpływać na wiek, w którym kobiety doświadczają menopauzy.
Pożywne jedzenie może poprawić zdrowie metaboliczne i opóźnić starzenie się. Jakie są jednak odpowiednie ilości makroskładników, które mogą pomóc to osiągnąć? Uczeni z Japonii karmili samce myszy dietą izokaloryczną z różną ilością białka. Odkryli, że myszy były metabolicznie zdrowsze, gdy otrzymywały dietę o umiarkowanej zawartości białka.
Aktywność fizyczna może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2, także u osób z wysokimi genetycznymi predyspozycjami rozwoju tej choroby.
Długotrwała ekspozycja na niski poziom ołowiu, kadmu i arsenu poprzez powszechnie używane artykuły gospodarstwa domowego, powietrze, wodę, glebę i żywność ma związek ze zwiększonym ryzykiem chorób układu krążenia.
Jakość życia społecznego danej osoby może mieć jeszcze większy wpływ niż dieta i ćwiczenia na jej zdrowie i samopoczucie.
Coraz więcej wiemy na temat odżywiania się, jednak niewiele zagadnień dietetycznych tak dzieli ekspertów, jak azotany. Przez długi czas uważano, że związki te trzeba ograniczać, bo potencjalnie mogą wywołać raka. Inne testy pokazały jednak, że azotany w diecie dają też różne korzyści dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego, co może zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak choroby serca, demencja i cukrzyca.
Prosta zmiana składu pierwszego posiłku dnia może pomóc osobom z cukrzycą typu 2 lepiej kontrolować poziom cukru we krwi.
Codzienne zażywanie multiwitaminowego suplementu może spowolnić osłabienie pamięci związane z wiekiem.
Pozytywne nastawienie może poprawić twój układ odpornościowy i pomóc wydłużyć życie.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe