Liczba wyników: 6796
Nasza zdolność skupienia uwagi może osłabnąć już po zjedzeniu jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych.
Badania sugerują, że ludzie różnych pokoleń są podobnie samotni, ale z różnych powodów.
Chociaż lekarze ostrzegają, że promienie słoneczne mogą zagrażać skórze i przyspieszać jej starzenie się, nie warto zupełnie ich unikać, mają też „życiodajną" moc.
Badania pokazały, że wyciągi z pomidorów z dwóch różnych odmian uprawianych w południowych Włoszech hamują wzrost komórek raka żołądka i cechy złośliwe nowotworu.
Niskie dawki potasu w diecie mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu. Dołącz do jadłospisu fasolę, brokuły, banany i szpinak.
Samotość skutkuje zmianami w układzie odpornościowym, które z kolei są powiązane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, infekcji wirusowych i raka.
Według ekspertów z University of Oxford izolacja spowodowana pandemią COVID-19 może zaostrzyć problemy z regulacją nastroju. To z kolei jest jednym z aspektów depresji.
Wielu ludzi pracuje obecnie z domu, lub po prostu nie może go opuszczać, więc dokswiera im brak kontaktu z innymi. Wsparcie jest bardziej potrzebne niż kiedykolwiek. Pomocne mogą być różne aplikacje. Jedną z nich jest Mindscape, choć trzeba zaznaczyć, że jej dostępność jest ograniczona, bo dostępna jest dla użytkowników głośników Google Home lub Amazon Alexa, które nie są w Poslce zbyt popularn.
Osłabienie węchu i smaku jest do pewnego stopnia związane z infekcjami COVID-19, mówią uczeni z University of California w San Diego.
Wyższy poziom dwutlenku azotu w powietrzu może mieć związek z dużą liczbą zgonów z powodu Covid-19, mówią uczeni z Uniwersytetu Marcina Lutra w Halle i Wittenberdze (MLU).