Liczba wyników: 9156
Około 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, dostarczane sobie z żywności lub suplementów, są optymalną dawką pomagającą obniżyć ciśnienie krwi.
Poczucie celu w życiu - niezależnie od tego, czy jest to szlachetne dążenie dobra innych, czy zwykłe hobby o osobistym znaczeniu - może być silną ochronę przed samotnością.
Seniorzy, którzy cechują się zmiennymi poziomami cholesterolu i trójglicerydów, mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera w porównaniu z osobami, które odznaczają się stabilnym poziomem cholesterolu.
Kobiety po czterdziestce i pięćdziesiątce, które mają dobre relacje małżeńskie, są mniej narażone na rozwój wielu chorób przewlekłych w starszych latach.
Około jedna na pięć osób może doświadczać objawów zaburzeń psychicznych do sześciu miesięcy po łagodnym urazie głowy.
Dzieci rozwiedzionych rodziców częściej się rozwodzą niż te, które dorastały w pełnych rodzinach- a wyjaśnieniem mogą być tutaj czynniki genetyczne, mówią eksperci.
Ludzie mogą wdychać nawet 16,2 kawałków mikroplastiku na godzinę, co odpowiada karcie kredytowej, jeśli weźmiemy pod uwagę cały tydzień. Co istotne, mikroplastik - czyli drobne zanieczyszczenia w środowisku powstające w wyniku degradacji produktów z tworzyw sztucznych - zawiera zwykle toksyczne substancje i związki.
Niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Odkryto też, że alkohol w umiarkowanych dawkach miał związek z długoterminowym osłabioną sygnalizacją stresu w mózgu. Jak się wydaje, ten wpływ na systemy stresu w mózgu w znacznym stopniu odpowiada za osłabienie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych obserwowane u osób rozważnie raczących się alkoholem.
Kurkumina, naturalny związek występujący w kurkumie będącej popularną w Azji przyprawą, może pomóc w eliminacji niektórych wirusów.
Bycie otyłym znacznie zwiększa rozwoju zaburzeń psychicznych. Dotyczy to wszystkich grup wiekowych, przy czym kobiety są bardziej narażone niż mężczyźni, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu.
Niespodziewany ból jest silniejszy – jak mózg przetwarza bodźce bólowe