Liczba wyników: 3356
Chondroityna jest wytwarzana w organizmie i stanowi jeden z głównych składników tkanki chrzęstnej. Czerpie płyn do chrząstki, co czyni ją elastyczną i spowalnia jej zużycie. Struktura substancji zwiększa również odporność chrząstki na nacisk.
Jabłko do śniadania, sałatka przy obiedzie, banan na podwieczorek i brokuły na kolację to według nowozelandzkich badaczy, może być menu szczęścia.
Starsi ludzie, którzy się udają się na krótki spacer cztery razy w tygodniu, mają niższe ryzyko przedwczesnej śmierci aż o 40 procent.
Nowe badania pokazują, że cukier odgrywa ważną rolę w zwiększaniu ryzyka wystąpienia raka.
Dr Jeffry Life, 74-letni lekarz z Las Vegas specjalizujący się w leczeniu chorób związanych ze starzeniem się, deklaruje, że testosteron pozwala wrócić do formy.
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Starsze kobiety, które miały okazję do regularnej ekspozycji na światło słoneczne, mogą być mniej narażone na rozwój reumatoidalnego zapalenia stawów.
Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.
Wielu ludziom wydaje się, że gdy coś ma działanie prozdrowotne, niewielka ilość jest szeroko rekomendowana, a znaczna dawka może wręcz zdziałać cuda. Tymczasem okazuje się, że nawet najpowszechniej polecane środki czy sposoby działania podlegają ograniczeniom. Wydaje się, że jeśli trochę „czegoś zdrowego" jest dobre, dużo oznacza „jeszcze lepiej". Jeśli chodzi jednak o samopoczucie, zasada złotego środka jest skuteczniejsza.
Ryzyko hospitalizacji lub zgonu z powodu choroby serca jest o 32 proc. niższe u wegetarian niż ludzi, którzy jedzą mięso i ryby, wynika nowego badania uczonych z Uniwersytetu w Oksfordzie.