Liczba wyników: 10568
Aktywność fizyczna jest dobra dla zdrowia psychicznego. A im bardziej zróżnicowane treningi, tym lepiej, mówią uczeni z Uniwersytetu w Bazylei. Jednym z powodów nasilenia problemów mentalnych w pandemii jest nie tylko izolacja, ale właśnie ograniczenie wysiłku fizycznego.
Według amerykańskich statystyk, jedna na cztery kobiety w wieku powyżej 65 lat nie jest w stanie przejść dwóch przecznic ani wejść po schodach. Niepełnosprawność ruchowa jest głównym rodzajem niepełnosprawności w Stanach Zjednoczonych i kluczowym czynnikiem przyczyniającym się do utraty niezależności. Jednocześnie wiadomo, że lekka aktywność fizyczna, w tym zakupy lub spacer, może poprawić mobilność seniorek.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, które obejmują utratę wzroku, uszkodzenie nerwów i zaburzenia pracy nerek, mówią naukowcy z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Ludzie częściej robią „mikroprzerwy" w pracy, kiedy są zmęczeni - i dobrze. Odkryto, że mikroprzerwy pomagają wyczerpanym pracownikom odzyskać siły i lepiej angażować się w pracę w ciągu dnia.
Osoby z otyłością brzuszną są narażone na zwiększone ryzyko chorób serca, nawet jeśli ich wskaźnik masy ciała (BMI) mieści się w normie, ostrzega Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne.
Jeśli uważasz, że jesteś w stanie pozostać zdrową, aktywną osobą na starość, jest znacznie bardziej prawdopodobne, że tak właśnie będzie - obiecują uczeni z Oregon State University. Sposób myślenia o tym, jacy będziemy w podeszłym wieku, pozwala przewidzieć, jak dokładnie będziemy się wówczas mieli
Według najnowszego Światowego Raportu Szczęśliwości (ang. World Happiness Report), najszczęśliwiej żyje się w Finlandii.
Ubiegły sezon grzybowy był bardzo udany i jeśli część zasuszyliście lub zamarynowaliście, dodawajcie grzyby do przygotowywanych posiłków - pomagają obniżyć ryzyko raka, mówią eksperci z Penn State.
Różne olejki eteryczne, w tym te z tymianku, goździków, róży, eukaliptusa, kopru włoskiego i bergamotki - mogą hamować enzym, który ma udział w rozwoju stanów zapalnych.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.