Liczba wyników: 10568
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Firmy wypuszczające na rynek produkty kosmetyczne powinny zastanowić się na obecnymi reklamami kierowanymi do starszych kobiet - niewiele pań twierdzi, że używa produktów kosmetycznych, aby wyglądać młodziej. Większość wskazuje, że używa ich, aby wyglądać dobrze i czuć się pewnie.
Jasne już stało się, że wielu ozdrowieńców - nawet tych, którzy łagodnie przechodzili COVID-19 - nadal boryka się z różnymi problemami zdrowotnymi długo po tym, jak pierwotna infekcja ustąpiła. Medycy Washington University w St. Louis wykazali, że osoby, które przechorowały COVID-19, także te niehospitalizowane, odznaczają się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu sześciu miesięcy po diagnozie infekcji.
Co nam w sercach gra? Różne pasje, emocje, przeżycia, każdemu z nas inne i w różny sposób. I choć wszyscy mamy „coś innego w sercu", to każde serce może w pewnym momencie życia nie działać prawidłowo i być narażone na poważne choroby. "Tyle się mówi o naszych sercach. Ale czy naprawdę umiemy słuchać, co mają nam do powiedzenia? Czy w pogoni za codziennymi sprawami umiemy zatrzymać się i poświęcić chwilę naszemu zdrowiu?" - te pytania stawia ekspertom Wojciech Malajkat. Aktor, w wyjątkowej etiudzie edukacyjnej, zwraca uwagę Polaków na najczęstszą arytmię serca - migotanie przedsionków - i jej związek z udarem mózgu. W tym niestandardowym spektaklu, oprócz znanego aktora, uczestniczą wybitni kardiolodzy: prof. Janina Stępińska i prof. Przemysław Mitkowski.
Już jedna miseczka warzyw bogatych w azotany serwowana codziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Pozytywne emocje są uważane za ważny element zdrowego stylu życia, jednak nowe badania sugerują, że związek między nimi a stanem zdrowia może się różnić w zależności od kultury. Przykładowo, doświadczanie pozytywnych emocji wiąże się z lepszym stanem układu krążenia w USA, ale nie w Japonii.
Osoby w wieku powyżej 85 lat są znacznie bardziej narażone na wykluczenie społeczne niż ludzie z grupy 65 - 84 lata.
Szczęśliwi ludzie są bardziej produktywni w pracy. Ekonomiści przeprowadzili szereg eksperymentów, aby sprawdzić, czy szczęśliwi pracownicy ciężej pracują. Okazuje się, że psychiczny dobrostan sprawia, że ludzie są o około 12 proc. bardziej produktywni.
Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na rozwój ciężkiego przebiegu COVID-19 w porównaniu do ludzi wolnych od tej choroby. Lekarze chcieli jednak sprawdzić, czy wszyscy diabetycy mieli zwiększone ryzyko poważnej formy COVID-19, czy też w tej grupie da się zidentyfikować określone dodatkowe czynniki ryzyka.
Tętno spoczynkowe wynoszące 75 uderzeń na minutę w wieku średnim wiąże się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, przynajmniej wśród mężczyzn.