Liczba wyników: 14341
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.
Ekstrakt z zielonej herbaty stosowany przez cztery tygodnie może obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić zdrowie jelit, zmniejszając stan zapalny i osłabiając problem „nieszczelnego jelita".
Cieplejsze środowisko może oznaczać więcej komarów, ponieważ ich naturalnym wrogom coraz trudniej jest kontrolować populację tych owadów.
Relatywnie łatwo można zmniejszyć częstość występowania zapalenia płuc u hospitalizowanych pacjentów - rzecz dotyczy szczotkowania zębów.
Wbrew powszechnemu przekonaniu, spożywanie zarówno czerwonego, jak i białego mięsa, takiego jak drób, ma taki sam wpływ na poziom cholesterolu we krwi.
Lek stosowany wcześniej w leczeniu depresji może zmniejszyć nasilenie obturacyjnego bezdechu sennego (OBS).
Kobiety, które objęły swojego partnera przed poddaniem się stresującemu doświadczeniu, wykazywały słabszą biologiczną reakcję na stres. W ich ślinie odkryto niższą ilość hormonu stresu, czyli kortyzolu, w porównaniu z pozostałymi uczestniczkami.
Dzięki ograniczeniu ilości sodu w diecie niemal każdy może obniżyć ciśnienie krwi, nawet osoby przyjmujące w tym celu leki.
Różne wzorce ruchu w ciągu doby są powiązane ze zdrowiem serca. Jak się okazuje, wystarczą drobne zmiany w codziennej rutynie, by zmniejszyć zagrożenie zawałem czy udarem.
Waga wpływa na to, jak i kiedy organizm spala energię. Otyłość sprawia, że zużywa się mniej kalorii w ciągu dnia.