Liczba wyników: 9014
Stereotypowo tłuszcze są uważane za niekorzystne dla odpowiedniego odżywiania się, jednak włączone do zdrowej diety dają ważne korzyści zdrowotne.
Szczepienia przeciwko grypie i zapaleniu płuc oznaczają mniej zgonów w szpitalach u pacjentów z niewydolnością serca.
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Złamanie kości to poważny problem zdrowotny - szczególnie w miarę starzenia się. Złamania szyjki kości udowej mogą być bardzo szkodliwe i skutkować niepełnosprawnością, utratą niezależności i wyższym ryzykiem śmierci. Na Uniwersytecie Edith Cowan ustalono jednak, w jaki sposób można osłabić ryzyko złamań w późniejszym życiu.
Wysoko przetworzona niezdrowa żywność jest ulubionym jedzeniem dojrzałych i starszych Amerykanów.
Choroba Alzheimera to zaburzenie funkcji mózgu, które z czasem niszczy pamięć i zdolność myślenia. Jest najczęstszą postacią demencji u osób starszych. Obecnie nie ma na nią lekarstwa, chociaż można nieco spowolnić jej rozwój. Okazuje się, że ćwiczenia aerobowe są pomocne w osłabianiu rozwoju otępienia.
Zapalenie przyzębia to choroba dziąseł, która może prowadzić do wielu problemów stomatologicznych: od nieświeżego oddechu po krwawienie i utratę zębów. Teraz na Uniwersytecie w Hiroszimie odkryto, że może być też związane z jeszcze poważniejszymi problemami w innych częściach organizmu, a dokładniej w sercu.
Krew młodszych ludzi ma działanie odmładzające, gdy jest wtłaczana do starszych organizmów: starzejące się serca biją mocniej, mięśnie stają się silniejsze, a myślenie zyskuje na ostrości.
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby cechuje się gromadzeniem się tłuszczu w tym organie i wiąże się z otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem i zaburzeniami lipidowymi. Nieleczona choroba może prowadzić do marskości wątroby, a więc i zagrażających życiu konsekwencji. Przyczyny problemu obejmują zarówno niezdrowy styl życia, czyli jedzenie zbyt dużej ilości tłustych i bogatych w cukier potraw oraz braku ruchu, jak i czynniki genetyczne.
Oświetlenie na oddziale intensywnej terapii wpływa na samopoczucie pacjentów - oddziałuje na ich stan nawet po roku od zakończenia hospitalizacji. Przy oświetleniu dostosowanym do pory dnia stan zdrowia poprawia się nawet u pacjentów, którzy są ledwo przytomni w chwili przyjęcia na oddział.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami