Liczba wyników: 10473
Palenie papierosów zmniejsza mózg. Dobra wiadomość jest jednak taka, że rzucenie tego nałogu zapobiega dalszej utracie tkanki mózgowej, niemniej nie przywraca pierwotnej wielkości tego organu. Według ekspertów mózg w naturalny sposób traci z wiekiem objętość, więc palenie skutecznie nasila jego przedwczesne starzenie się.
Już niewielkie zmniejszenie poziomu ołowiu we krwi są powiązane z długoterminową poprawą stanu zdrowia układu krążenia u amerykańskich Indian. U osób, u których wystąpił największy spadek, skurczowe ciśnienie krwi obniżyło się o około 7 mm Hg, czyli o wielkość porównywalną z działaniem leków obniżających ciśnienie.
Nawet niewielkie różnice w dostępności do przestrzeni zielonych i niebieskich (stawu, rzeki, etc.) mogą wiązać się z lepszym zdrowiem psychicznym i fizycznym osób starszych.
Systemy klimatyzacji i ogrzewania znacząco przyczyniły się do zmniejszenia ilości zgonów związanych z ekstremalnymi temperaturami w Hiszpanii.
Przekonania danej osoby związane z używkami mogą wpływać na aktywność jej mózgu i reakcje behawioralne w sposób porównywalny z zależnymi od dawki efektami farmakologicznymi.
Osoby, które nie używają aparatów słuchowych pomimo problemów ze słuchem, powinny uczynić to jednym ze swoich noworocznych postanowień. Zyskają znaczące korzyści dla zdrowia.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Niskowęglowodanowe diety składające się głównie z białek i tłuszczów pochodzenia roślinnego oraz zdrowych węglowodanów, takich jak produkty pełnoziarniste, przekładają się na wolniejszy długoterminowy przyrost masy ciała w porównaniu z niskowęglowodanowym jadłospisem składającym się głównie z białek i tłuszczów zwierzęcych oraz niezdrowych węglowodanów.
Zawierająca 2-3 porcje (250 g) świeżej, chudej wieprzowiny tygodniowo, dieta śródziemnomorsko-wieprzowa (Med-Pork) przydaje korzyści poznawczych, a jednocześnie zaspokaja gusta smakowe i skutkuje znacznie niższą emisją gazów cieplarnianych niż produkcja wołowiny.
Pacjenci hospitalizowani z powodu zapalenia płuc wywołanego przez Covid-19 są obarczeni wyższym ryzykiem rozwoju demencji niż osoby z innymi rodzajami zapalenia płuc.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami