Liczba wyników: 3367
Świat powoli budzi się z zimowego letargu. Jednak dla naszego organizmu przesilenie wiosenne to dość trudny okres, w którym musi się zmagać z niedoborami witamin, a co za tym idzie ze spowolnieniem procesów metabolicznych, wypadaniem włosów, kiepską kondycją skóry i ogólnym osłabieniem organizmu. Ponadto zimowe menu często przysparza nam kilku dodatkowych kilogramów - co jeszcze pogarsza nasz nastrój.
Rozwój wielu chorób jest związany z przewlekłym stanem zapalnym, więc jego minimalizowanie to dobry sposób na zadbanie o swoje zdrowie. Odpowiednia dieta daje większe szanse na uniknięcie rozmaitych dolegliwości.
Dokładnie 6 miesięcy temu z inicjatywy Polskiego Towarzystwa Oświaty Zdrowotnej został zainagurowany nowy portal społecznościowy – Pogromcy Mitów Medycznych. Jego ideą jest zwalczanie szkodliwych i często nieprawdziwych informacji na temat zdrowia poprzez ich merytoryczne weryfikowanie wspólnie z ekspertami medycyny na stałe współpracującymi z portalem.
Wysoki poziom cholesterolu ma istotny wpływ na rozwój chorób układu krążenia, które stanowią główną przyczynę zgonów w naszym kraju. Na szczęście nie pozostajemy bezradni - odpowiedni styl życia daje szanse na zmniejszenie ilości cholesterolu i uchronienie się przed poważnymi problemami zdrowotnymi.
Piękna ekranizacja opowiadania Karen Blixen, stworzona w 1987 roku przez Gabriela Axela.
Produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu zyskują na popularności. Coraz więcej osób decyduje się na artykuły "light" próbując schudnąć, lub co najmniej, w nadziei, że nie zyskają na wadze. Jednak czy te produkty są skuteczne, czy nie, to kwestia sporu: prawdą jest jednak, że zawierają mniej kilodżuli, a ludzie nierzadko nadmiernie rekompensują to sobie jedząc więcej.
Wielu ludzi sięga po kawę lub zieloną herbatę w ciągu dnia, a ta prosta czynność może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru, wynika z badań japońskich naukowców.
Jeśli chodzi o dietę, osoby chore na cukrzycę powinny przestrzegać pewnych podstawowych zasad.
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Aż 60 procent Polaków w ciągu roku nie ma kontaktu z żadną książką, a po książki znaczniej chętniej sięgają młodsi niż starsi – wynika z badania przeprowadzonego przez Bibliotekę Narodową we współpracy z TNS Polska. Z wiekiem za to rośnie częstotliwość sięgania po lekturę. Seniorzy o ile już czytają, robią to znacznie częściej niż osoby młodsze.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami