Liczba wyników: 7801
Zidentyfikowano pewne mechanizmy leżące u podstaw nadciśnienia i nowotworu piersi. Choroby te mogą być powiązane.
Tegoroczna nagroda Nobla w dziedzinie medycyny i fizjologii przypadła trzem naukowcom, którzy odkryli, w jaki sposób komórki wyczuwają poziom dostępności tlenu i dostosowują się do niego. Może to pomóc w opracowaniu nowych metod leczenia różnych chorób, w tym anemii i raka.
Chyba wszyscy już wiedzą, że dosładzane napoje nam nie służą - zwiększają prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy i innych problemów zdrowotnych. Okazuje się jednak, że także naturalnie słodkie napoje mogą sprzyjać wspomnianej chorobie.
Dieta oparta na produktach roślinnych zyskała populaność, bo coraz więcej jest dowodów na to, że pomga zdrowiej żyć i uchronić się przed wieloma doleliwościami. Teraz nowe analizy pokazują, dlaczego taki sposób odżywiania się może być polecany osobom z reumatoidalnym zapaleniem stawów (RZS).
Osoby mające nadwagę i cierpiące na cukrzycę mogą liczyć na istotne zmniejszenie objawów lub nawet pozbycie się choroby.
Wczoraj w Pradze po długiej i ciężkiej chorobie zmarł Karel Gott - jeden z najpopularniejszych czeskich artystów. Miał 80 lat.
Wysoka zawartość soli w diecie to jedno z głównych zagrożeń dla zdrowia na całym świecie. Szacuje się, że ponad 300 milionów ludzi ma nadciśnienie wywołane nadmiarem tej przyprawy, ostrzega World Hypertension League. Pojawiła się nawet propozycja, by na opakowaniach soli i solniczkach umieszczać etykietki z ostrzeżeniami dotyczącymi zdrowia podobnymi do tych znajdujących się na paczkach papierosów.
Z włoskich statystyk wynika po czterdziestce znacznie spada częstotliwość uprawiania seksu. Jedynie trzy pary na dziesięć podejmują aktywność seksualną częściej niż raz w tygodniu. 9 proc. osób z tej grupy wiekowej zaś nie spało z nikim przez ostatnie pół roku.
Badania pokazały, że w przypadku zatrzymania akcji serca przypadkowi świadkowie szybciej zdecydują się na podjęcie resuscytacji u mężczyzn niż kobiet.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, ma silne właściwości antyrakowe. Jeśli jednak serwuje się pomidory razem z mięsem, ich przeciwnowotworowe działanie jest osłabione.