Liczba wyników: 9200
W nowym badaiu odkryto, że połowa pacjentów z łagodną formą COVID-19 ciągle była zakażona koronawirusem przez okres do ośmiu dni po ustąpieniu objawów, co oznacza, że przez ten czas mogła jeszcze zarażać inne osoby.
Złogi amyloidowe charakterystyczne dla choroby Alzheimera rozwijają się również w mózgach osób chorujących na bezdech senny.
Warto jeść sojowe produkty, dzięki temu można lepiej zadbać o serce.
Strata współmałżonka to jedno z najtragiczniejszych i najtrudniejszych doświadczeń. Oznacza bardzo wysoki stres , silne negatywne emocje i na różne sposoby może wpływać na zdrowie. Okazuje się, że jednym z efektów wdowieństwa mogą być problemy poznawcze.
Stan zapalny to reakcja organizmu na uszkodzenia czy zaburzenia. Jest niezbędny dla naturalnego procesu gojenia się ran czy regeneracji. Jeśli jednak się przedłuża i organizm trwa w nim przez dłuższy okres, może prowadzić to do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Co istotne, wiele czynników zenętrznych ma wpływ na poziom stanów zapalnych w ciele, należą do nich m. in. zanieczyszczenie powietrza i nadmiar kilogramów.
Pojawiają się doniesienia o rozmaitych lekach na COVID-19 i testach wykrywających koronawirusa, które - jak ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia - są sfałszowane.
Obecny wybuch epidemii koronawirusa jest największym wyzwaniem dla świata od czasu drugiej wojny światowej, ostrzegł António Guterres, Sekretarz Generalny ONZ.
Zmiany masy ciała w różnym wieku odmiennie mogą wpływać na ryzyko nowotworów. Z nowych badań dowiadujemy się, że kobiety, które przybierają na wadze we wczesnej dorosłości, cechują się niższym ryzykiem zachorowania na raka piersi przed menopauzą.
Niektóre produkty mają „świetny PR", i doskonale sprzedają się jako bardzo zdrowe, tymczasem wcale takie nie są. Pewne arykuły stały się mniej dietetyczne, gdy przemysł spożywczy zaczął je mocno modyfikować, by miały dłuższą datę przydatności i lepiej smakowały, inne zyskały sławę bardzo zdrowych z różnych powodów, choć wcale takie nie są, w każdym razie, warto zerknąć na poniższą listę, by poprawić swój jadłospis.
Według Światowej Organizacji Zdrowia choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną śmierci na całym świecie. Jednocześnie zwraca się uwagę na to, że określone modyfikowalne czynniki, takie jak odpowiednia dieta i regularna aktywność fizyczna, mogą zmniejszyć ryzyko tych chorób. Według nowych badań istnieje też pewien związek między codziennymi gorącymi kąpielami i ryzykiem problemów serca, czy udarów.