Liczba wyników: 9005
Osoby, które są genetycznie bardziej narażone na udar mózgu, mogą obniżyć jego ryzyko nawet o 43 proc. prowadząc styl życia zdrowy dla układu sercowo-naczyniowego.
Dostarczanie sobie większej ilości białka podczas diety skutkuje lepszymi wyborami żywieniowymi i pomaga uniknąć utraty beztłuszczowej masy ciała.
To, jak dobrze ludzie poruszają się i utrzymują równowagę na starość, jest związane z nasileniem zmian zachodzących w ich mózgach. Modyfikacje istoty białej - leukoarajoza, często dotyczą osób starszych i różnią się stopniem nasilenia.
Niemal wszyscy starsi doświadczają jakiejś formy ageizmu w swoim codziennym życiu - czy to oglądając wiadomości i obrazy związane z ageizmem w telewizji lub Internecie, czy spotykając się ludźmi, którzy wykazują negatywne stereotypowe nastawienie wobec seniorów.
Samotność jest coraz powszechniejszym problemem, szacuje się, że w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat stała się dwa razy częstsza.
Starsze osoby, które codziennie przyjmowały suplement multiwitaminowy i mineralny - z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C - przez 12 tygodni, zmagały się z chorobą krócej i miały łagodniejsze objawy niż ich rówieśnicy, którzy przyjmowali placebo.
Chociaż depresja jest częstym problemem osób po udarze, niektórzy mogą doświadczać objawów na wiele lat przed udarem. Jak odkryto, u ludzi, u których wystąpiło to zdarzenie, symptomy depresji je poprzedzały, a następnie ulegały nasileniu.
Koper włoski, roślina o smaku anyżu chętnie używana w kuchni, od dawna jest znana ze swoich korzyści zdrowotnych - może pomóc między innymi przy kłopotach z trawieniem. Potwierdzono też, że koper jest skuteczny w leczeniu objawów pomenopauzalnych, takich jak uderzenia gorąca, bezsenność, suchość genitaliów i niepokój, a przy tym nie daje poważnych skutków ubocznych.
Aktywność fizyczna i umysłowa pomaga zachować zdolności myślenia oraz opóźnić demencję. Korzyści te mogą się jednak różnić u mężczyzn i kobiet.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.