Liczba wyników: 3293
Wiele czynników psychicznych, takich jak lęk, stres i depresja, mogą sprawić, że pacjenci czują się tak zmęczeni i nie są w stanie skutecznie funkcjonować w codziennym życiu. Jeśli podejrzewa się doświadczanie wyczerpania z powodu stanu psychicznego, ważne jest, aby poprosić o pomoc ekspertów w tej dziedzinie, tj. psychologów klinicznych i psychiatrów. Niemniej jednak także dieta ma wpływ na odczuwanie zmęczenia.
Centrum Informacji o Przeziębieniu i Grypie wskazuje na znaczny wzrost zachorowań na grypę w grudniu. W okresie od 1 do 22 grudnia odnotowano 88 669 przypadków zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, czyli znacznie więcej niż w listopadzie, kiedy chorowało 72 415 osób.
Upływ czasu jest nieunikniony, ale powstrzymywanie jego konsekwencji leży w naszej mocy. Jednym z niezbędnych elementów walki o młodość, zarówno wizerunkową, jak i zdrowotną, jest odpowiedni sposób odżywiania się. Badania rzucają światło na sposób, w jaki witaminy i inne składniki odżywcze mogą pomóc zachować "ostrość" pamięć i "zwinność" mózgu. Dieta pomaga zapobiec demencji.
Zimą może być trudniej utrzymać dietetyczną zasadę jedzenia warzyw i owoców pięć razy dziennie, dlatego że produkty te nie są ani tak liczne, ani tak tanie, jak w innych porach roku. W każdym razie warto sięgnąć po to, co jest popularne w danym sezonie - kapusta, brukselka, buraki, borówki i klementynki - wszystkie te produkty, według nowych badań przeprowadzonych w Szwecji, mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u kobiet, także u pacjentek z chorobami układu krążenia.
Zyskanie na wadze po okresie odchudzania jest zupełnie normalne. Niemniej jednak starsze kobiety częściej nabywają tkankę tłuszczową zamiast masy mięśniowej, wynika z nowego badania.
Ograniczenie ilości i obfitości posiłków może pomóc w utrzymaniu młodości umysłu, mówią włoscy naukowcy. Badacze odkryli molekularny proces, dzięki któremu ścisła dieta może uratować mózg przed niszczącym wpływem starzenia się.
Wyglądają czasem naprawdę zabawnie i nie są powszechnie dostępne dla wszystkich Europejczyków, ale warto po nie sięgnąć ze względu na wysokie wartości odżywcze. Poniżej przegląd nietypowych owoców.
Próba obniżenia temperatury w czasie, gdy przechodzi się przeziębienie lub grypę, może być niewskazana.
Czy wiesz, które ze świątecznych potraw są najbardziej kaloryczne, a które możemy smakować bez obaw o naszą figurę? Zapraszamy na przegląd najpopularniejszych świątecznych przysmaków dokonany wspólnie z dietetykiem.
Nasze upodobanie do owoców i warzyw, które nie mogą być uprawiane lokalnie ma szerokie implikacje. Żywność „podróżuje" po całym globie nim dotrze do konsumenta, a w efekcie nie zawsze można liczyć na świeże, najwyższej jakości produkty. Warto więc docenić możliwość serwowania sobie sezonowych warzyw i owoców - są pełne wartości odżywczych i szybko trafiają na nasze stoły.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami