Liczba wyników: 3356
Osoby, które stosują bogatą w warzywa i owoce dietę śródziemnomorską, mają znacznie niższe ryzyko chorób serca w porównaniu do swoich rówieśników. Badania wskazują, że pewne elementy tej diety mogą zwiększać szanse na długowieczność.
Każdy od czasu do czasu źle się czuje. Każdy też ma swój sposób na poprawę samopoczucia - jednemu wystarczy kawa lub spacer, inny musi ratować się tabletkami przeciwbólowymi. Są jednak dolegliwości, które, jeśli się powtarzają, oznaczają konieczność niezwłocznego udania się do lekarza.
Ponad 80 proc. badanych wskazało, że na ich „majówkowym" grillu znajdzie się tradycyjna kiełbasa. Popularne są także karkówka, szaszłyki, drób, kaszanka oraz ryby. Wśród dodatków prym wiodą ketchup i musztarda. Coraz chętniej sięgamy także po dipy, a na grillu pojawiają się warzywa oraz owoce.
Warzywa i pasta chili - oto sekret długowieczności według ponad stuletnich mieszkanek z Tajlandii.
Marzenie o nieśmiertelności towarzyszy ludzkości od zawsze i choć trudno wierzyć w jego zrealizowanie, możemy pochwalić się istotnymi osiągnięciami w dziedzinie wydłużenia życia. Już wiemy, jakie czynniki sprzyjają długowieczności.
Zawartość lodówki decyduje nie tylko o rodzaju czekającej nas kolacji, może być jednocześnie świetnym zestawem kosmetycznym. Poniżej kilka pomysłów na to, jak produkty żywnościowe wykorzystywać w pielęgnacji urody.
Wreszcie przyszła wiosna a z nią długo wyczekiwana zmiana pogody. Wiosenna aura oznacza jednak dużą zmienność - deszcz na przemian ze słońcem i niska temperatura, po której przychodzi nawet upał. Wszystkie te czynniki mogą zaburzać zegar biologiczny powodując bezsenność. Dotyczy to nawet jednej na trzy osoby w Polsce.
Być może nie warto usilnie wspinać sie po szczeblach kariery - to może oznaczać krótsze życie, przynajmniej w przypadku określonych zawodów.
Pieczarki są nie tylko smakowitym elementem rozmaitych dań, okazuje się, że mogą pomóc w kontrolowaniu wagi.
Naukowcy z Trial of Non-pharmacologic Interventions in the Elderly (TONE) wykazali, że zmniejszenie ilości soli w diecie skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi.