Liczba wyników: 12011
Orzechy włoskie mogą być nie tylko smaczną przekąską, ale także sprzyjają rozwojowi bakterii korzystnych dla jelit.
Kurkumina, związek znajdujący się między innymi w curry, może zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym zaawansowaną postacią stłuszczeniowej choroby wątroby, a nawet leczyć ten narząd.
Istnieje związek między wirusowym uszkodzeniem jelit a przedwczesnym biologicznym starzeniem się.
Nadmierna ilość białka w diecie może zwiększać ryzyko miażdżycy, ostrzegają eksperci z University of Pittsburgh School of Medicine.
Rozprzestrzenianie się wirusa gorączki Zachodniego Nilu w Europie jest silnie powiązane z działalnością rolniczą, urbanizacją i migracją ptaków, mówią szkoccy medycy.
Nowe badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Stanowym Oregon wykazało, że zarówno w krajach o niskim, jak i wysokim poziomie dochodów długotrwała ekspozycja na drobne cząstki zanieczyszczeń powietrza jest jedną z głównych przyczyn chorób układu krążenia i zgonów z ich powodu.
Jak uważają uczeni, ludzie żyją dłużej, gdy wstają i się trochę poruszają po dwudziestu minutach pozostawania w pozycji siedzącej. Przykładowo, dane pokazują, że starsze kobiety, które siedziały przez 11,7 godziny lub więcej dziennie, zwiększały swoje ryzyko przedwczesnej śmierci o 30 procent, niezależnie od tego, czy intensywnie ćwiczyły.
Niezależnie od tego, czy śpiewają w chórze, grają na pianinie w salonie, śpiewają hymny w kościele, czy po prostu gwiżdżą do utworu w radiu, niemal wszystkie starsze osoby twierdzą, że muzyka daje im znacznie więcej niż tylko rozrywkę.
Dlaczego zwierzęta śpią? Dlaczego ludzie „marnują" jedną trzecią swojego życia na sen? W trakcie ewolucji odpoczynek pozostał powszechny i niezbędny dla wszystkich organizmów z układem nerwowym, w tym bezkręgowców, takich jak muchy, owady, a nawet meduzy. Jednak powód, dla którego zwierzęta śpią - pomimo ciągłego zagrożenia ze strony drapieżników - wciąż pozostawał tajemnicą i był uważany za jedno z największych pytań w naukach przyrodniczych.
Według badaczy z Penn State dieta bogata w przyprawy, takie jak kurkuma i cynamon, zmniejsza negatywne reakcje organizmu na posiłki o wysokiej zawartości tłuszczu.