Liczba wyników: 13644
Przez dziesięciolecia osobom, które zmagają z uwarunkowaną rodzinnie hipercholesterolemię polecano, aby ograniczały spożycie tłuszczów nasyconych dla obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejszenia ryzyka chorób serca. Okazuje się jednak, że takie zalecenia nie są uzasadnione.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Jedzenie większych ilości surowego czosnku może być dobre twojego serca. W jakiej formie jednak najlepiej jeść to warzywo, by nie stracić jego korzyści zdrowotnych?
Warto pamiętać, by dobry sen był priorytetem, przypominają uczeni z Uniwersytetu Południowej Australii - nowe badania pokazują, że zaburzenia snu mogą wiązać się z czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2.
Nie zwlekaj, idź na spacer. Korzyści zdrowotne wynikające z chodzenia kumulują się.
Komosa ryżowa może być świetnym składnikiem pieczywa i ciastek - produkty z niej są bogate w błonnik i białko. A wyroby z jej zawartością nie tracą na smaku.
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
W dłuższej perspektywie, gdy jeden partner chce czegoś uniknąć, takie samo nastawienie prezentuje drugi partner; a jeśli chce coś osiągnąć, to druga osoba także zaczyna tego pragnąć. Takie efekty te można zaobserwować niezależnie od płci, wieku i długości związku, mówią eksperci z Uniwersytetu w Bazylei.
Jednym z postanowień noworocznych powinno być rzucenie palenia. Ci, którym się to udało, są bardziej zadowoleni ze swojego życia i czują się zdrowsi, i to nie tylko po roku, ale i po trzech latach, w porównaniu do osób ciągle palących.