Liczba wyników: 2808
Medycy zalecają, aby owoce i warzywa były podstawową częścią leczenia pacjentów z nadciśnieniem. Menu bogate w te produkty obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko sercowo-naczyniowe i poprawia zdrowie nerek ze względu na ich działanie zasadotwórcze.
Brak uczucia sytości po posiłkach lub między nimi sprzyja przejadaniu się. Linda Milo Ohr z Institute of Food Technologists (IFT) wskazuje, które składniki odżywcze i produkty pomagają powstrzymać apetyt i utrzymać uczucie sytości na dłużej.
Kolejne badania potwierdzają ostrzeżenia Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące związku pomiędzy jedzeniem przetworzonego mięsa i podwyższonego ryzyka rozwoju różnych form raka. Teraz ustalono, że takie produkty sprzyjają pojawieniu się raka piersi.
Terminów pożyczka hipoteczna i kredyt hipoteczny często używa się zamiennie. Jest to ogromny błąd. Chociaż oba produkty dostarczają sporego zastrzyku gotówki – różnią się bardzo wieloma elementami.
Sery nie są „ulubieńcami" dietetyków, często uważa się je za zbyt tłuste i zagrażające układowi krążenia. Teraz ustalono jednak, że ci, którzy codziennie sięgają po te produkty, wykazują niższe ryzyko chorób serca czy udaru niż osoby ich unikające.
Masło do ciała na stałe zagościło wśród używanych kosmetyków. Teraz dołączają do niego inne produkty, mające „masło” w nazwie. Masełka do ust mają łączyć w sobie łatwość nakładania, piękny zapach oraz funkcje ochronne i odżywcze.
Wybierając prezent dla dziecka, upewnij się, że będzie on bezpieczny. Przeczytaj instrukcję użytkowania, sprawdź, czy drobne elementy nie odpadają przy lekkim naciśnięciu, wybierz produkt dostosowany do wieku. Jak co roku Inspekcja Handlowa na zlecenie UOKiK kontrolowała zabawki oraz inne produkty przeznaczone dla najmłodszych.
Kofeina stała się elementem współczesnego stylu życia. Bogate w nią napoje i produkty żywnościowe są stałym punktem naszego menu. Stąd coraz częstsze pytania o pozytywne i negatywne oddziaływanie tej substancji na zdrowie oraz liczne badania naukowe sprawdzające jej właściwości.
Dobra, świeża woda jest nam niezbędna do życia tak samo jak tlen. Nieprzypadkowo woda zajmuje ponad 70% powierzchni Ziemi oraz 60% masy każdego człowieka. Dzięki wodzie organizm może prawidłowo funkcjonować, bowiem woda jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji odżywczych, reguluje ciśnienie tętnicze, temperaturę ciała, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii i podnosi odporność. Woda sprawia, że skóra jest wilgotna, gładka, a tkanki i narządy dobrze odżywione.
Współczesny styl życia skłania do niezbyt zdrowych wyborów dietetycznych, bo pośpiech sprawia, że coraz częściej sięgamy po gotowe produkty lub jemy „na mieście", a to sprzyja nadwadze. Jeśli chcesz schudnąć, zacznij samodzielnie przygotowywać posiłki.