Liczba wyników: 958
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Aktywność fizyczna nie uchyla negatywnego wpływu nadwagi na serce.
Niedostateczna ilość wody sprawia, że ludzie czują się ospali i doświadczają bólu głowy. To jednak nie wszystko, nowe badanie przeprowadzone na Penn State wskazują, że może to też skutkować osłabieniem zdolności poznawczych.
Jagody mogą znacznie zmniejszyć gromadzenie się cholesterolu LDL (lipoprotein o niskiej gęstości), który przyczynia się do chorób serca, udaru i miażdżycy tętnic.
To, jak starzeje się skóra, zależy od kilku czynników, m. in. od stylu życia, diety, genów i różnych nawyków.
Włoscy uczeni ostrzegają, że jedzenie ultra-przetworzonej żywności znacząco zwiększa ryzyko niewydolności serca i innych poważnych problemów zdrowotnych.
Posiadanie genetycznej predyspozycji do cukrzycy typu 2 jest powiązane z zaburzeniami erekcji, mówią uczeni z Uniwersytetu w Exeter.
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Zioła i przyprawy zawierają wiele przeciwutleniaczy, które wykazują silne działanie chroniące tkanki przed uszkodzeniami spowodowanymi stanami zapalnymi wywoływanymi wysokim poziomem cukru we krwi, mówią uczeni z University of Georgia.
Łysienie typu męskiego i przedwczesne siwienie oznacza wysokie ryzyko chorób serca jeszcze przed 40 rokiem życia. Otyłość również jest zagrożeniem, ale nieco niższym.