Liczba wyników: 5548
Czy witamina C i beta-karoten mogą pomóc w ochronie człowieka przed demencją? Wyniki nowych badań przeprowadzonych w Niemczech sugerują, że owszem. Naukowcy z Uniwersytetu w Ulm badali wpływ antyoksydantów na patogenezę choroby Alzheimera.
Internet zazwyczaj postrzegany jest jako jeden z największych wrogów czytania książek. Okazuje się, że media te nie muszą wcale ze sobą rywalizować. Wskazują na to coraz lepsze wyniki sklepów internetowych sprzedających książki elektroniczne.
Naukowcy zidentyfikowali zestaw ponad 1.400 białek w mózgu człowieka, które są przyczyną ponad 130 chorób. Odkrycia, opublikowane w czasopiśmie Nature Neuroscience, mogą przyczynić się do opracowania nowych metod leczenia rozmaitych schorzeń. Ponadto wyniki badań rzucają światło na ewolucyjne początki ludzkich zachowań. Prace były współfinansowane przez UE.
Badanie Włoskiego Towarzystwa Gerontologii i Geriatrii, którego wyniki przedstawiono na ogólnokrajowym Kongresie w Mediolanie, pokazuje, że ponad 3 miliony ludzi w wieku powyżej 75 lat dokonuje pomyłek przy zażywaniu leków.
Wyniki badań klinicznych przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Kolorado i DuPont Nutrition & Health pokazały, że włączenie białka sojowego do wysokobiałkowej diety o obniżonej wartości energetycznej prowadzi do znacznej utraty tkanki tłuszczowej i pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi.
Wiara w Boga może pomóc w rekonwalescencji po przebytych zabiegach i operacjach – twierdzą naukowcy, opierając się na przeprowadzonych ostatnio badaniach. W oświadczeniu wydanym przez prowadzącą badania Amy L. Ai z University of Washington w Seattle, że wyniki badań dają jasno do zrozumienia, że lekarze powinni przywiązywać większą uwagę do ważnego czynnika, jakim jest wiara. Powinni wykorzystywać ją jako pomoc w inspirowaniu i motywowaniu pacjentów.
Badania wykonane, wyniki osiągnięte, artykuły opublikowane. Wydaje się, że mająca taki przebieg praca uczonych to dobrze wykonana robota. Okazuje się jednak, że niektóre prace są tak absurdalne, iż warto przyznać im specjalne nagrody.
Najnowsze wyniki badania na temat cukrzycy (Diabetes Awareness Survey) przeprowadzone w 8 krajach Unii Europejskiej[1] pokazują, że większość społeczeństwa zarówno w Polsce jak i w Europie nie ma wystarczającej wiedzy na temat cukrzycy.
Wyniki nowych badań finansowanych ze środków unijnych wskazują na mniejsze prawdopodobieństwo pojawienia się uczucia nienawiści u osób o skłonnościach depresyjnych, bowiem schorzenie to oddziałuje na tę część mózgu, która zawiaduje emocjami.
Wystarczy dołączyć do codziennych posików 4 do 5 łyżek oliwy z oliwek, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę. Najlepsze wyniki osiąga się, jeśli obecność oliwy jest wspomagana innymi elementami zdrowej diety oraz regularną aktywnością fizyczną.