Liczba wyników: 4260
Niski poziom cukru we krwi u osób starszych z cukrzycą typu 2 może zwiększać ryzyko demencji, sugerują nowe badania.
Suplementacja witaminą D zwłaszcza w zimie może pomóc obniżyć ciśnienie krwi u pacjentów z nadciśnieniem.
Zastąpienie cukru sztucznymi i naturalnymi słodzikami nie powoduje nasilenia odczuwania głodu i pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Stosowanie suplementów z witaminą D u osób z przewlekłą niewydolnością serca poprawiło zdolność do przepomopowywania krwi w całym organizmie.
Osoby, które w wieku pięćdziesięciu lat mają ciśnienie krwi mieszczące się w granicach normy (ciśnienie rozkurczowe 80 - 90 mmHG, ciśnienie skurczowe 120 - 140 mmHG), żyją średnio pięć lat dłużej niż ci, którzy cierpią na nadciśnienie.
Nowo opracowane narzędzie rozpoznaje niski poziom cukru we krwi, bazując wyłącznie na zachowaniu kierowcy i ruchu głowy lub skierowania wzroku.
Problemy poznawcze u pacjentów z cukrzycą, spowodowane powtarzającymi się okresami niskiego poziomu cukru we krwi można zmniejszyć dzięki przeciwutleniaczom.
Osoby z nadciśnieniem doświadczają szybszego osłabienia zdolności myślenia, podejmowania decyzji i zapamiętywania informacji niż ludzie z ciśnieniem krwi w normie.
Według nowych badań mocna czarna kawa, która obudzi nas po kiepsko przespanej nocy, może zaburzyć kontrolę poziomu cukru we krwi.