Liczba wyników: 3356
1000 kalorii, kopenhaska, Atkinsa, Dukana, Kwaśniewskiego... - co łączy te wszystkie diety? Każda z nich miała szczyt popularności. Każda była "w pewnym sensie" skuteczna. Ale żadnej nie można nazwać zdrową.
Zwiększone stężenie kwasu moczowego w surowicy krwi przyczynia się do rozwoju dny moczanowej. Puryny – substancje zawarte w pokarmach, wzmacniają produkcję tego kwasu w organizmie. Z tego względu osoby cierpiące na dnę moczanową powinny unikać pewnej grupy produktów. Co jeść, jeśli zmagamy się z tym schorzeniem podpowiadają eksperci programu „Zdrowa ONA”.
Warto porzucić stare przyzwyczajenia i zdrowo odżywiać się po zawale, bo dzięki temu można obniżyć ryzyko śmierci z powodu kolejnego zawału aż o 40 proc.
Co się dzieje z organizmem, gdy jest zakwaszony? Zmniejsza się jego zdolność do regeneracji uszkodzonych komórek, usuwania toksyn, odpowiedniego wchłaniania składników mineralnych i odżywczych. Przewlekły stan zakwaszenia, stwarza idealne środowisko do rozwoju poważnych chorób takich jak nowotwory, zawały serca, miażdżyca, cukrzyca, czy problemy z otyłością. Jak naprawić organizm?
Dlaczego przejadamy się i spożywamy więcej kalorii niż potrzebujemy? Czy jedzenie to sposób nagradzania się i czy stres może sprawiać, że chcemy jeść więcej? To niektóre z pytań, na które europejskie badania nad żywnością mają przynieść odpowiedzi.
Dzięki odpowiedniej diecie i/lub suplementom można znacznie zmniejszyć ryzyko chorób oczu, przekonują uczeni z University of Alabama w Birmingham (UAB).
Zmniejszenie masy mięśni nie tylko wpływa na zdolność do podnoszenia ciężkich przedmiotów, ale sprawia też, że trudniej jest zachować równowagę. Trudności z utrzymaniem stabilnej postawy natomiast prowadzą do częstszych upadków, a nawet przeszkadzają w wykonywaniu najprostszych, codziennych zadań.
Diety wegetariańskie są bardzo zróżnicowane i mogą obejmować stosowanie bezmięsnego menu, ale także ścisłą dietę wegańską, z której wyłączone są wszystkie produkty spożywcze pochodzenia zwierzęcego. Ten sposób odżywiania się staje się coraz popularniejszy częściowo ze względu na prozdrowotne właściwości, częściowo w związku z wyznawaniem określonej ideologii. Poniżej kilka interesujących wiadomości dotyczących tej diety.
Wiele osób decyduje się na odchudzanie przed nadejściem lata. Tygodnie ciężkiej pracy i wyrzeczeń często idą jednak na marne, kiedy po skończonej diecie wracamy do dawnych nawyków żywieniowych. Jak zatem utrzymać zgrabną sylwetkę także po wakacjach?
Kobiety po siedemdziesiątce mogą przedłużyć swoje życie dzięki spożywaniu dużych ilości warzyw i owoców, a także regularnym ćwiczeniom. Takie wnioski płyną z badań opublikowanych w Journal of the American Geriatrics Society, które zostały przeprowadzone przez uczonych z John Hopkins University i University of Michigan.