Liczba wyników: 9245
Pozytywne interakcje społeczne są związane z poczuciem celowości u seniorów. Ustalono też, że te korelacje silniej dotyczą tych, którzy są na emeryturze.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Pomijanie posiłków może być szkodliwe przy zwalczaniu infekcji i prowadzić do zwiększonego ryzyka chorób serca, ostrzegają medycy z Icahn School of Medicine w Mount Sinai. Rezygnacja z posiłków wyzwala reakcję w mózgu, która negatywnie wpływa na komórki odpornościowe.
Substancje chemiczne zaburzające gospodarkę hormonalną (EDC) znajdujące się w tworzywach sztucznych mogą przyczyniać się do ryzyka cukrzycy u kobiet.
Istnieje związek między neurodegeneracją u osób otyłych a pacjentami z chorobą Alzheimera, wydaje się więc, że pozbycie się nadwagi może spowolnić osłabienie funkcji poznawczych w procesie starzenia i zmniejszyć ryzyko demencji.
Niemal jedna na pięć osób z nadciśnieniem, przyjmuje lek, który może dodatkowo podnosić ciśnienie krwi.
Osoby, które dbają o odpowiednie nawodnienie, wydają się być zdrowsze, rzadziej rozwijają się u nich choroby przewlekłe, takie jak choroby serca i płuc, a także żyją dłużej niż ci, którzy nie dostarczają sobie należytej ilości płynów.
Przyjmowanie suplementów z witaminą D może pomóc w zapobieganiu demencji.
Coś tak powszechnie pitego jak filiżanka kawy z mlekiem może mieć działanie przeciwzapalne. Połączenie białek i przeciwutleniaczy w tym napoju podwaja właściwości przeciwzapalne w komórkach odpornościowych, mówią uczeni z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Osoby cierpiące na bezsenność były o 69 proc. bardziej narażone na zawał serca w porównaniu z tymi, które nie cierpiały na zaburzenia snu. Ludzie sypiający poniżej pięciu godzin na dobę mieli największe ryzyko zawału. Osoby z cukrzycą i bezsennością cechowały się dwukrotnie wyższym zagrożeniem zawałem.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami