Liczba wyników: 12164
Por nie ma zbyt wielu kalorii, zawiera za to węglowodany, białka i błonnik, a poza tym witaminę A, C, K i B6, a także żelazo i mangan. Co więcej, dostarcza dużej ilości prozdrowotnie działających polifenoli. Sprawdź, dlaczego warto gotować zupy z tym warzywem czy przygotowywać sałatki z jego zawartością.
Dodaj trochę pikantnych przypraw do posiłku o niskiej zawartości sodu, a jeśli masz ponad 60 lat, nie dostrzeżesz braku soli. To może być dobry sposób na ograniczenie soli w diecie.
Jedzenie kolacji późną porą może przyczynić się do przyrostu masy ciała i wzrostu poziomu cukru we krwi.
Kwasek cytrynowy jest głównie używany do napojów zamiast cytryny, ale ma znacznie więcej, niekoniecznie kulinarnych zastosowań.
Ludzie, którzy doświadczyli nasilonego stresu, lęku i depresji na początku pandemii, byli bardziej narażeni na zachorowanie na COVID-19.
Ćwiczenia oddziałują na postrzeganie temperatury ciała w zimnym otoczeniu.
Ageizm, czyli dyskryminacja ze względu na wiek, jest powszechny. Na Cornell University pokazano, że poprzez edukację i kontakt międzypokoleniowy można zredukować uprzedzenia i stereotypy związane ze starzeniem się.
Zapobieganie zawałom serca może pomóc spowolnić osłabienie funkcji poznawczych.
Częste zakupy mogą pomóc żyć dłużej.Rzecz nie w tym, by wydawać więcej pieniędzy, ale w tym, by zaopatrywać się w świeże produkty, często wychodzić z domu, ruszać się i spotykać innych ludzi - to wszystko ma pozytywny wymiar dla zdrowia.
Jak się wydaje, nadciśnienie przyspiesza osłabienie funkcji poznawczych u osób w średnim i starszym wieku, a leczenie tej dolegliwości może spowolnić proces rozwoju wspomnianych zaburzeń.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami