Liczba wyników: 3295
W okresie jesienno - zimowym jesteśmy najbardziej narażenie na wszelkiego rodzaju infekcje. Zmienna pogoda, a przede wszystkim niskie temperatury sprawiają, że osłabiają odporność. Kaszel, katar, ból głowy, łamanie w kościach, gorączka - te objawy grypy są nie tylko niemiłe, ale wręcz odbierają nam życiowe siły. Jak nie dać się grypie?
Pacjentki w wieku pomenopauzalnym, które chorowały na raka piersi, są bardziej narażone na zachorowanie na cukrzycę i powinny być częściej badane pod tym kątem.
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
W trosce zarówno o zęby, jak i o linię wiele osób kupuje produkty typu „light” lub „sugar free”. Tymczasem jak się okazuje, produkty te wcale nie mają dobrego wpływu na zęby. Jak dowiedli naukowcy w ostatnich badaniach, chociaż zamiast cukru zawierają one przeważnie ksylitol albo sorbitol, to jednak składniki te mogą obniżać poziom pH w ustach, co także sprzyja erozji szkliwa.
Chociaż od opisania choroby Parkinsona minęły już prawie dwa wieki, to do dzisiaj nie są poznane jej przyczyny. Rozważa się udział czynników genetycznych, wpływ toksyn środowiskowych, stres oksydacyjny i czynniki zapalne. Choroba zazwyczaj ujawnia się pomiędzy 40 a 60 rokiem życia i chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety. Jednak lekarze coraz częściej diagnozują chorobę Parkinsona u osób, które są znacznie młodsze, nie przekroczyły nawet 20 roku życia.
W 2011 roku na świecie zakaziło się HIV 2,5 miliona osób - dziennie około 7 tysięcy. Z wirusem żyje około 34 milionów osób - niemal tyle, co liczba mieszkańców Polski. W naszym kraju od początku epidemii zdiagnozowano ponad 16 tys. zakażeń HIV. Liczba nowo wykrytych zakażeń rośnie.
Pomimo przełomów w terapii zaburzeń psychicznych, nadal istnieje wiele barier, które często powstrzymują chorych od szukania profesjonalnej pomocy lub utrudniają trzymanie się programu leczenia.
Mózg i inne elementy układu nerwowego są najbardziej skomplikowanymi i czułymi strukturami fizjologicznymi w organizmie człowieka. Do utrzymania odpowiedniego funkcjonowania tych struktur niezbędna jest odpowiednia dieta.
Przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP) jest jedną z najczęstszych chorób układu oddechowego. Według prognoz Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 2030 roku będzie ona trzecią przyczyną zgonów na świecie1. Tymczasem wiedza i świadomość tej choroby są wciąż niewystarczające zarówno wśród lekarzy, jak i pacjentów.
Szacuje się, że na cukrzycę cierpi nawet 2 mln Polaków. Ponad połowa cukrzyków nie zdaje sobie jednak sprawy z tego, że choruje i w związku z tym się nie leczy, co może prowadzić do poważnych powikłań.