Liczba wyników: 10167
Każdy wie, że stresujące wydarzenia negatywnie wpływają na sen. Naukowcy z Japonii odkryli teraz, że aktywny składnik z trzciny cukrowej i inne naturalne produkty mogą łagodzić stres i pomagać zdrowo sypiać.
Otyłość to jeden z głównych problemów zdrowotnych na świecie w ostatnich dekadach, ponieważ wiele osób stosuje niezdrową dietę i nie ćwiczy regularnie.
Odkryto, że niektóre rodzaje błonnika pokarmowego wywołują reakcję zapalną u części pacjentów z nieswoistym zapaleniem jelit, powodując nasilenie objawów.
Powszechną, tanią i łatwą metodą podawania leków jest połknięcie ich w kapsułkach czy tabletkach. Jednak doustne przyjmowanie medykamentów stanowi najbardziej złożony sposób wchłaniania aktywnego składnika leczniczego przez organizm ludzki, ponieważ biodostępność substancji w przewodzie pokarmowym zależy od składników leku i zmiennego środowiska fizjologicznego żołądka.
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie w Birmingham, ludzie, którzy często mają nieprzyjemne sny w wieku średnim, są bardziej narażeni na demencję w późniejszym życiu.
Okazuje się, że cechy niefizyczne mają wpływ na postrzeganie atrakcyjności,a piękno to coś więcej niż to, co rejestrują oczy.
W Tel Awiwie opracowano metodę, która wykorzystuje testy muzyczne i przenośne urządzenie do pomiaru aktywności mózgu, by wykryć osłabienie funkcji poznawczych u ludzi w starszym wieku. Cały proces polega na pomiarze 15-minutowej aktywności elektrycznej mózgu podczas wykonywania prostych zadań muzycznych i może być łatwo stosowany przez każdego członka personelu w dowolnej placówce medycznej.
Jakie związki chemiczne wdychasz podczas gotowania lub sprzątania w domu? Czy są one potencjalnie szkodliwe? Chemicy z Colorado State University postanowili to ocenić.