Liczba wyników: 5944
Bez względu na rodzaj żółtaczki, w jej ostrej fazie pacjent odczuwa wiele dolegliwości, w tym brak apetytu, nudności, wymioty, bóle brzucha, zmiany w odczuwaniu smaku, gorączka, żółty odcień skóry. Wszystko to sprawia, że trudniej jest dobrze się odżywiać w chorobie. Pożywna dieta jednak może zmniejszyć ryzyko uszkodzenia wątroby i poprawić samopoczucie.
Pozbycie się nadmiaru kilogramów może być trudnym wyzwaniem. Co jednak, gdy usiłujesz schudnąć, wskazówka wagi ani drgnie, a i miarka nie wskazuje ani centymetra mniej. Może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów, na przykład…
Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, zawał serca to schorzenia, które często towarzyszą osobom dojrzałym. O serce należy dbać w każdym wieku, ale trzeba pamiętać, że wiele zależy od tego, co jemy. Jak za pomocą diety uchronić się przed chorobami serca i przedłużyć sobie życie, podpowiada Agnieszka Piskała Starszy Specjalista ds. Żywienia Nestlé Polska S.A. oraz koordynatorka III edycji projektu Natalia Honorata Witalna.
Podobno w trakcie menopauzy bywamy nieznośnie, płaczliwe, wybuchowe i nerwowe. Okres ten jest tradycyjnie postrzegany jako czas szczególnego rozdrażnienia. Czy to mit, czy może stan faktyczny?
Rozchwianie zębów w łuku, pojawienie się szpar między zębami, zaburzenia procesu mowy i smaku, bóle głowy i infekcje, to tylko niektóre z powikłań w przypadku utraty choćby jednego zęba. Z pozoru niewielki problem, w rzeczywistości prowadzi do poważnych komplikacji.
Śmierć może nadejść gwałtownie lub zbliżać się stopniowo. Szczególnie w przypadku sędziwych osób i ludzi schorowanych, wydaje się, że powoli „gasną". Czy daje się wyróżnić jakieś objawy poprzedzające odejście? Według lekarzy jest kilka takich symptomów.
U wielu mężczyzn po pięćdziesiątce następuje przerost gruczołu krokowego, ale niewielu z nich ma tego świadomość, ponieważ zaburzenie często przebiega bezobjawowo. Jeśli jednak pojawiają się symptomy, warto umieć je rozpoznać i szybko reagować.
Złamany lub pęknięty ząb to nie rzadkość, szczególnie podczas wakacji. Większa dawka sportu, z pozoru niewinny upadek, gryzienie kostek lodu czy zbyt twarde landrynki mogą skutkować wybrakowanym uśmiechem. Co możemy z tym zrobić?
Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.
Spośród dań jednogarnkowych zdecydowany prym w kuchni wiodą zupy. Pichcenie z wykorzystaniem zaledwie jednego naczynia coraz częściej dotyczy również dań obiadowych, takich jak gulasz, leczo, risotto, a nawet kaszotto. Poszukując pomysłu na mało skomplikowany i apetyczny obiad szybko odkryjemy, że tradycja przyrządzania sycących i aromatycznych dań w jednym naczyniu ma znacznie dłuższą tradycję i sięga najdalszych zakątków świata. Jakich specjałów jednogarnkowych warto spróbować?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami