Liczba wyników: 3720
Lecisz na urlop? A może, mimo sezonu wakacyjnego, musisz udać się w podróż służbową? Uważaj, by się nie przeziębić, bo to w takich sytuacjach bardzo prawdopodobne.
Prosty test zdolności do identyfikacji zapachów i nieinwazyjne badania oczu mogą wkrótce pomóc lekarzom oszacować ryzyko choroby Alzheimera.
Cierpiący na raka jelita grubego pacjenci z wysokim poziomem witaminy D we krwi mają wyższe szanse przeżycia.
Gdy następnym razem zechcesz coś przekąsić, zapytaj się, czy naprawdę jesteś głodny/a. Okazuje się, że ocena tego wcale nie jest taka prosta...
Uczeni zidentyfikowali we krwi dziesięć białek, które umożliwiają przewidzenie rozwoju demencji z dokładnością 87 proc.
Dotychczas dowiedziono wielu dobroczynnych korzyści z jedzenia gorzkiej czekolady. Teraz poleca się ją starszym ludziom, którzy mają problemy z poruszaniem się z powodu złego krążenia w kończynach, bo może pomóc chodzić trochę dłużej.
Jak wynika z badania przeprowadzonego w 2012 roku przez firmę badawczą IPSOS Marketing, magnez stosujemy najczęściej z powodu stresu, np. w pracy (35%), czy kiedy pijemy dużo kawy lub herbaty (32%). O spożywaniu magnezu w kontekście zdrowia serca myśli jedynie 9% Polaków. Przyglądając się jednak preferencjom w podziale na wiek okazuje się, że troska o serce to istotny czynnik skłaniający do stosowania magnezu dla 26% osób starszych (średnia wieku 53 lata).
Jednym z powikłań związanych z cukrzycą jest zespół stopy cukrzycowej. Jest to choroba niedokrwienia stóp, która w skrajnych przypadkach może doprowadzić do konieczności amputacji kończyny dolnej. Objawami choroby, oprócz bólu, jest łuszcząca i wysuszona skóra, pęknięcia oraz owrzodzenia czy trudne do zagojenia rany. Jest to bardzo niebezpieczne schorzenie, dlatego każdy diabetyk powinien wiedzieć jak odpowiednio dbać o swoje stopy.
Naukowcy odkryli, że mężczyźni i kobiety, które regularnie zażywali niskie dawki kwasu acetylosalicylowego, cechowali się istotnym spadkiem ryzyka rozwoju raka trzustki.
Jak wynika z nowych szwedzkich badań, mężczyźni, którzy lubią raczyć się takimi produktami, jak salami czy szynka, są bardziej narażeni na problemy z sercem.