Liczba wyników: 3293
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Jeśli chodzi o utratę wagi, odpowiednio dobrane słowa przy odmawianiu czegoś smacznego mają znaczenie dla oparcia się pokusie sięgnięcia po apetyczne, ale niezdrowe produkty.
Przyzwyczailiśmy się do obecności w produktach spożywczych różnych konserwantów i ulepszaczy. Co prawda pojawiają się informacje o szkodliwości tych składników, które powodują że zwracamy uwagę na etykiety i chcemy wrócić do nieprzetworzonej żywności.
Wiosną natura budzi się do życia i dostosowuje do cieplejszej aury. Za zmianami w przyrodzie podąża nasz organizm, budząc się z zimowego letargu. Jednak często zamiast cieszyć się rosnącą temperaturą i coraz mocniejszymi promieniami słońca, to właśnie na przełomie marca i kwietnia jesteśmy zmęczeni, rozdrażnieni, senni i mamy problemy z koncentracją. Jak poradzić sobie z tymi objawami wiosennego przesilenia?
Czerniaki skóry należą do nowotworów złośliwych o największej dynamice wzrostu liczby zachorowań. Wśród Polaków zapadalność na ten nowotwór podwaja się co dziesięć lat. Polska ma też największy w Europie wskaźnik liczby zgonów w stosunku do liczby zachorowań. Mimo że czerniak jest nowotworem, który można wykryć w początkowym etapie rozwoju, wiele osób zgłasza się do lekarza gdy choroba jest już w zaawansowanym stadium.
16 i 17 marca odbędzie się II Ogólnopolska Zbiórka Żywności organizowana przez Caritas. Wolontariusze będą zbierać produkty z długim terminem ważności, by przygotować świąteczne paczki dla najuboższych. Podobnie jak było to przed Bożym Narodzeniem, zbiórce będzie towarzyszyć akcja SMS-owa.
Witaminy to związki organiczne, których określona ilość jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Trzeba je dostarczać z pożywieniem, ponieważ organizm albo nie wytwarza ich wystarczająco dużo, albo wcale.
To nie jest książka dla osób wrażliwych albowiem świat i ludzie w niej przedstawieni są okrutni, brudni i źli. Oraz nienormalni.
Zmienna, wczesnowiosenna, marcowa aura wystawia odporność organizmu na ciężką próbę. Łatwo wtedy o przeziębienia, infekcje i pogorszenie samopoczucia. Do przetrwania wiosennego przesilenia w zdrowiu należy wzmocnić organizm, dostarczając mu witamin i minerałów, a także odpowiednio go hartując.
Osoby doświadczające osłabienia pamięci stają się zapominalskie i niezdolne do przyswojenia nowych informacji. Częściej się mylą, są zdezorientowane, a jednocześnie bardziej nerwowe z powodu zmagania się z problemami poznawczymi. W jednym przypadku zmniejszenie zdolności zapamiętywania jest czasowe, w innym długotrwałe - wszystko zależy od przyczyn leżących u podstaw dolegliwości.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami