Liczba wyników: 7801
Choroby wątroby są przyczyną około 2 milionów śmierci rocznie na całym świecie. Spośród nich jeden milion zgonów jest wynikiem powikłań marskości wątroby, a kolejny milion to efekt wirusowego zapalenia tego narządu oraz raka wątrobowokomórkowego. Statysyki pokazują, że marskość wątroby jest obecnie jedenastą najczęstszą przyczyną śmierci na świecie, a rak tego organu - szesnastą. Oto główne oznaki problemów z tym organem.
Niedostatecznie długi i słaby jakościowo sen od jakiegoś czasu wiązano z zaburzeniami poznawczymi i chorobą Alzheimera. Teraz ustalono, że już jedna „zarwana" noc wywołuje wzrost poziomu markera demencji.
Jeśli nie sypiasz odpowiednio długo, więcej jesz, a to oznacza nadmiarowe kilogramy i wyższe zagrożenie różnymi chorobami. Zobacz, dlaczego niebory snu oddziałują na poziom apetytu.
Wraz z wiekiem tkanka mięśniowa zmniejsza się i trzeba szczególnie zadbać o to, by mięśnie ciągle stanowiły dobre rusztowanie dla całego ciała. Jak się okazuje, niezbędna do tego jest odpowiednia dawka witaminy D.
Osoby starsze, które mają kontakt ze sztuką, żyją dłużej niż ci, którzy interesują się nią sporadycznie lub wcale, wynika z badań uczonych z University College London.
Jeśli chcesz zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci, zaopiekuj się psem. Właściciele czworonogów są zdrowsi i żyją dłużej.
Wraz z wiekiem może mieć miejsce osłabienie poznawcze, warto więc sprawdzać, jak działa nasza pamięć, mówią eksperci z University of Utah w Salt Lake City.
W przypadku kobiet długość życia można przewidzieć na podstawie wieku osiągniętego przez ich matki.
W ostatnim czasie popularność zyskuje sposób odżywiania się określony jako post przerywany (intermittent fasting), który polega na jedzeniu o określonej porze dnia i dłuższym czasie bez spożywania jakiegokolwiek posiłku. Badania pokazały, że taka dieta istotnie pomaga w utrzymaniu odpowiedniej wagi i pomaga osłabić ryzyko różnych chorób w tym raka. Kolejne testy wskazują, że post przerywany daje większe szanse na dłuższe życie.
Diety pełne czerwonego mięsa i tłustych potraw mogą sprzyjać utracie wzroku, szczególnie u seniorów, alarmują uczeni z University at Buffalo.