Liczba wyników: 3270
Na zlecenie jednej z amerykańskich firm opracowano wynalazek, który ma stanowić alternatywę dla leczenia otyłości poprzez inwazyjne zabiegi chirurgiczne.
Osoby cierpiące na depresję lub niepokój mają wyższe wyższe niż przeciętne stężenie we krwi białka C-reaktywnego (CRP), wskaźnika stanów zapalnych.
U jednej na dziewięć osób z cukrzycą zaobserwowano obniżenie poziom cukru we krwi do normalnego lub określanego jako przedcukrzycowy już po roku stosowania określonej diety i programu ćwiczeń.
Jeszcze mały kawałek karpia, porcyjka świątecznego bigosu, dokładka kutii i parę pierniczków - w Wigilię i Boże Narodzenie trudniej sobie odmówić smakołyków, zwłaszcza tych które pojawiaja się na stole tylko ten jeden raz w roku. Jednak podjadanie może się źle skończyć dla naszego żołądka. Jak postępować, żeby uniknąć przejedzenia? Jak złagodzić nieprzyjemne skutki nadmiernego łakomstwa?
Nowe badania sugerują, że nauczenie się skutecznego radzenia sobie ze stresującymi życiowymi wyzwaniami może pomóc obniżyć ryzyko udaru mózgu, zwłaszcza u osób w starszym wieku.
W okresie jesienno - zimowym jesteśmy najbardziej narażenie na wszelkiego rodzaju infekcje. Zmienna pogoda, a przede wszystkim niskie temperatury sprawiają, że osłabiają odporność. Kaszel, katar, ból głowy, łamanie w kościach, gorączka - te objawy grypy są nie tylko niemiłe, ale wręcz odbierają nam życiowe siły. Jak nie dać się grypie?
Pacjentki w wieku pomenopauzalnym, które chorowały na raka piersi, są bardziej narażone na zachorowanie na cukrzycę i powinny być częściej badane pod tym kątem.
Święta to cudowny czas, ale niekoniecznie dla naszego żołądka. Smażone ryby, majonez, śmietana, słodkie ciasta - to dla niego spore obciążenie. Tymczasem wystarczy pamiętać o kilku wskazówkach, by uniknąć bólu brzucha i móc w pełni cieszyć się świąteczną atmosferą.
W trosce zarówno o zęby, jak i o linię wiele osób kupuje produkty typu „light” lub „sugar free”. Tymczasem jak się okazuje, produkty te wcale nie mają dobrego wpływu na zęby. Jak dowiedli naukowcy w ostatnich badaniach, chociaż zamiast cukru zawierają one przeważnie ksylitol albo sorbitol, to jednak składniki te mogą obniżać poziom pH w ustach, co także sprzyja erozji szkliwa.
Chociaż od opisania choroby Parkinsona minęły już prawie dwa wieki, to do dzisiaj nie są poznane jej przyczyny. Rozważa się udział czynników genetycznych, wpływ toksyn środowiskowych, stres oksydacyjny i czynniki zapalne. Choroba zazwyczaj ujawnia się pomiędzy 40 a 60 rokiem życia i chorują na nią częściej mężczyźni niż kobiety. Jednak lekarze coraz częściej diagnozują chorobę Parkinsona u osób, które są znacznie młodsze, nie przekroczyły nawet 20 roku życia.