Liczba wyników: 4793
Bezbarwna, niepozorna ciecz, dostępna na wyciągnięcie ręki i obecna w niemalże wszystkich produktach żywnościowych. Woda, bo o niej właśnie mowa, stanowi nawet 70% masy dorosłego człowieka. Jaką rolę odgrywa w naszym życiu i dlaczego tak ważną?
Sen jest jednym z najważniejszych czynników niezbędnych do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu człowieka. Jednak często zdarza się, że jest on zakłócany przez różnego rodzaju dolegliwości: chrapanie, zgrzytanie zębami, czy po prostu bezsenność. Jak domowymi sposobami, możemy sobie poradzić i zniwelować nieprzyjemne dolegliwości?
Polacy, według ich własnych deklaracji, wyrzucają coraz mniej jedzenia – wynika z badania zrealizowanego przez CBOS. Większość osób stara się robić zakupy spożywcze rozważnie, tzn. przed wyjściem sprawdza, jakie produkty są w domu, robi listę potrzebnych produktów, z którą idzie do sklepu, a tam sprawdza daty ważności na opakowaniach. Dane pokazują, że łatwiej wyrzucić żywność osobom zajmującym wysokie stanowiska, uczniom i studentom niż osobom starszym, a zwłaszcza oceniającym własne warunki materialne jako złe.
W Polsce rośnie kultura konsumpcji alkoholu, a Polacy piją w coraz bardziej odpowiedzialny sposób. Badania pokazują, że 78% konsumentów zachowuje umiar zarówno pod względem ilości, jak i częstotliwości spożywanego alkoholu. Wciąż zdarzają się jednak grupy, którym w wyniku imprezowania przejawiają zachowania ryzykowne.
Wielu z nas sięga po nią codziennie. Znaczna część nie zadowala się jedną filiżanką, ale wypija dwie, trzy, a nawet więcej. Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Oto 20 niezwykłych faktów o tym napoju.
Jeśli chcesz zmniejszyć swoją wagę, wybór diety wysokobiałkowej nie jest najlepszym rozwiązaniem. W dłuższej perspektywie taki sposób jedzenia może spowodować, że przybędzie ci kilogramów.
Współczesna kultura popularna nie mówi o śmierci. Przedstawiany powszechnie obraz życia jej nie zawiera, tak, jakbyśmy byli nieśmiertelni.
Współczesny styl życia sprawia, że stres jest wszechobecny i tak się do niego przyzwyczajamy, że staramy się go zmniejszyć jedynie instynktownie, a nie poprzez świadome zmiany. Nie ma jednak na co czekać. Warto przeanalizować poziom stresu, z jakim się zmagamy i sprawdzić, co można zmienić w stylu życia lub jakie techniki relaksu wprowadzić.
Pacjenci chorujący na zaćmę powinni zwiększyć ilość witaminy C w diecie. Dzieki temu mogą aż o kilkadziesiąt procent osłabić rozwój choroby.
Zawiązane w styczniu 2016 r., unijne Porozumienie w Sprawie Zmian Demograficznych ma stworzyć środowiska, które wspomagają aktywne starzenie się w dobrym zdrowiu poprzez wymianę najlepszych praktyk. Projekt AFE-INNOVNET, którego celem było zawiązanie tego Porozumienia, zgromadził 29 partnerów z 18 krajów.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami