Liczba wyników: 4188
Konizacja szyjki macicy to zabieg diagnostyczno – leczniczy, którego nie należy się bać. Jednak wiele Pań obawia się jego następstw. Dlaczego i po co się go wykonuje? Czy i jakie są przeciwskazania do zabiegu? Odpowiada prof. dr hab. n. med. Izabela Ulman-Włodarz, specjalista ginekolog-położnik.
Jej kulinarna popularność od lat nie maleje. Świetnie smakuje, ma ważne właściwości prozdrowotne, przydaje się do wielu potraw i jest łatwo dostępna - chodzi oczywiście o marchew. Warzywo ma wiele różnych zastosowań.
Beata Pawlikowska - podróżniczka, pisarka i dziennikarka obchodzi 50 urodziny.
Według badania globalnego obciążenia chorobami (Global Burden of Disease) odsetek utraconych zdrowych lat życia z powodu choroby wzrósł z 21 procent w 1990 roku do 31 procent w 2013 roku.
Każdy z nas chce cieszyć się urokami lata. Wakacje w gronie rodziny lub przyjaciół to czas pełen wypoczynku i radości. To także świetna okazja do spróbowania specjałów lokalnej kuchni. Podpowiadamy, jak w obcym mieście znaleźć restaurację, w której nie przepłacając zjemy smacznie i zdrowo.
Bilety do ZOO nie należą do najtańszych. Mimo to wielu Polaków przynajmniej raz w roku odwiedza ogrody zoologiczne. Cenimy takie miejsca za ich walory wypoczynkowe, dostarczanie rozrywki, ale także chcemy się w nich czegoś więcej dowiedzieć o otaczającej nas przyrodzie.
Wraz z wiekiem zauważamy fizyczne zmiany zachodzące w organizmie i te dotyczące sposobu naszego funkcjonowania. Gdy częściej zapominamy o czymś, jesteśmy mnie uważni czy trudniej nam zmierzyć się z jakimś intelektualnym wyzwaniem, zaczynamy podejrzewać się o symptomy demencji. Jakie objawy obserwowane u nas samych lub bliskich nam ludzi powinny naprawdę zaniepokoić? Oto kilka przykładów, które powinny zaalarmować czujność.
Starzenie się jest związane z pewnym osłabieniem funkcji poznawczych i ma to przełożenie na sposób podejmowania decyzji.
Chroniczna bezsenność może prowadzić do zwiększenia ryzyka stanów zapalnych i wcześniejszej śmierci.
W podróżach kulinarnych czas na winogrona. Dla większości z nas to wyłącznie owoce deserowe, jednak zgodnie z tradycjami kuchni śródziemnomorskiej, są one ważnym składnikiem zarówno pikantnych przystawek, jak i dań głównych. Dla tych, którzy pragną odkryć smak winogron w potrawach z krajów, gdzie jest ich najwięcej, przedstawiamy 3 przepisy na każdą porę dnia.