Liczba wyników: 6796
Nadmiar tłuszczu osierdziowego, tj. tłuszczu wokół serca, zwiększa ryzyko wystąpienia niewydolności serca, zwłaszcza u kobiet.
Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie - w ten sposób nie tylko poprawisz swoje zdrowie fizyczne, ale i osłabisz poziom doświadczanego stresu.
Choć w ostatnich latach zwiększyła się świadomość na temat celiakii i dostęp do żywności bezglutenowej jest lepszy, pacjenci z tą chorobą ciągle mają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, mówią medycy z Karolinska Institutet w Szwecji i Columbia University w USA.
Żal może wywoływać wysoki poziom stanu zapalnego, który prowadzi do śmierci, mówią uczeni z Uniwersytetu Rice.
Kobiety po menopauzie, które jedzą produkty bogate w potas, rzadziej mają udary niż ich rówieśniczki serwujące sobie dania z mniejszą ilością tego pierwiastka.
Niezdolność do rozpoznania zapachu cytryn, bzu, czegoś wykonanego ze skóry i siedmiu innych zapachów pozwala przewidzieć, u których pacjentów z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi rozwinie się choroba Alzheimera.
Firmy wypuszczające na rynek produkty kosmetyczne powinny zastanowić się na obecnymi reklamami kierowanymi do starszych kobiet - niewiele pań twierdzi, że używa produktów kosmetycznych, aby wyglądać młodziej. Większość wskazuje, że używa ich, aby wyglądać dobrze i czuć się pewnie.
Jeżeli chcesz schudnąć, wcześniej zaplanuj, co zjesz po treningu. W innym wypadku po wysiłku fizycznym z większym prawdopodobieństwem zaserwujesz sobie coś wysokokalorycznego, co może zniweczyć twoje wysiłki utraty na wadze.
Już jedna miseczka warzyw bogatych w azotany serwowana codziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Osoby w wieku powyżej 85 lat są znacznie bardziej narażone na wykluczenie społeczne niż ludzie z grupy 65 - 84 lata.