Liczba wyników: 13644
Jedzenie fast foodu ma związek z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, dolegliwością potencjalnie zagrażającą życiu, w której w wątrobie gromadzi się nadmiar tłuszczu.
Odkryto mechanizm molekularny, który może powodować związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Okazuje się, że otyłość ma wpływ na ryzyko choroby.
Istnieje zależność między dawkowaniem witaminy C i jej wpływem na czas trwania objawów przeziębienia.
Kiedy ludzie są w złym nastroju, mogą szybciej dostrzec niespójności w tym, co czytają.
Uważa się, że uzależnienie od leków rozwija się przez relatywnie długi okres czasu. Proces ten obejmuje zarówno strukturalne, jak i funkcjonalne zmiany w komórkach nerwowych mózgu, które jednak wciąż pozostają niedostatecznie poznane. W każdym razie już pojedyncza dawka leku lub alkoholu jest wystarczająca, by wywołać początkowy etap uzależnienia.
Arbuz może pomóc osłabić skutki niewłaściwego odżywiania się.
Poświęcenie zaledwie 10 minut na rozmowę z drugą osobą może poprawić pamięć i wyniki uzyskiwane w testach poznawczych, mówią pracownicy University of Michigan.
W przypadku osób starszych większa liczba członków rodziny lub głębia relacji z nimi zmniejsza prawdopodobieństwo śmierci wdanym okresie. Jednak posiadanie większej lub bliższej grupy przyjaciół już nie daje takich ochronnych efektów.
Zielona herbata może zapobiegać śmiertelnemu zaburzeniu głównej tętnicy organizmu. Na Uniwersytecie w Kioto odkryto, że tętniak aorty brzusznej - stan, w którym główna tętnica staje się zbytnio rozciągnięta i wzdęta - rozwijał się rzadziej u szczurów, którym podawano określony polifenol, główny składnik zielonej herbaty.
Liczba kubków smakowych na języku zmniejsza się wraz z wiekiem, a im mniejsza jest ich ilość, tym bardziej prawdopodobne jest, że poziom glukozy we krwi na czczo będzie podwyższony.