Liczba wyników: 17876
Wraz z wiekiem następuje stopniowa utrata masy mięśniowej zwana sarkopenią. Począwszy od wieku średniego co roku traci się jej około 1%. Uczeni polecają więc, aby kontynuować trening siłowo-obciażeniowy przez całe życie.
Jak podaje Agencja Prasowa Xinhua, w Chinach żyje obecnie 159 milionów ludzi w wieku powyżej sześćdziesiątego roku życia. Seniorzy ci stanowią 12% ludności kraju i jest to odsetek wyższy, niż poziom międzynarodowy.
Jak twierdzą naukowcy, witamina D może zmniejszyć tempo pogarszania się sprawności umysłowej w starszym wieku. Badania wykazały, że istnieje związek pomiędzy poziomem możliwości mentalnych a ilością witaminy D w organizmie osoby dojrzałej.
Nawet osoby bardzo dbające o higienę jamy ustnej borykają się z problemem nieświeżego oddechu. Dotyczy to głównie osób w wieku dojrzałym, noszących protezy, przyjmujących stale niektóre leki, a także kobiet w okresie menopauzy.
Fakt, iż starsze osoby miewają problemy z koncentracją tłumaczony jest przez naukowców zmianami zachodzącymi w ich mózgu. W celu lepszego zrozumienia tego procesu naukowcy z Toronto przeprowadzili badania dotyczące sprawności intelektualnej osób w średnim wieku.
Według naukowców ze Stanów Zjednoczonych, seniorzy, którzy przekroczyli 65 rok życia i cierpią na depresję bądź stany lękowe znacznie częściej korzystają z medycyny uzupełniającej i alternatywnej, niż pozostałe osoby w tym samym wieku.
Firma Medicover przygotowała program zapewnienia całodobowego bezpieczeństwa osobom w podeszłym wieku. Specjalny system przywoławczy umożliwi starszej osobie po naciśnięciu jednego przycisku noszonego na przegubie lub na szyi natychmiastowy kontakt z lekarzem.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Tylko 8 procent Polaków zjada tygodniowo dwie lub więcej porcji ryb. Jeśli już zdecydujemy się na ryby, kupujemy niestety te łatwo dostępne i przetworzone. Brakuje nam świadomości korzyści płynących ze spożywania ryb. Tymczasem dzięki nim nasza dieta może być bogata w kwasy omega-3. O tym, jak rozpoznać świeżą rybę i jakie gatunki ryb są najlepsze dla naszego zdrowia opowiada Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Rzecznik prasowy ministerstwa pracy Bożena Diaby oświadczyła, że w resorcie nie toczą się żadne prace nad wydłużeniem wieku przechodzenia na emeryturę. Nie ma takich prac również w planie legislacyjnym ministerstwa.